Mamić zapjevao “Volim te Bosno” nakon što mu je potvrđena kazna zatvora

Nogomet 16. mar 202120:29 5 komentara

Nakon što mu je Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio zatvorsku kaznu od šest i po godina zatvora Zdravko Mamić koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, održao je dvosatni monolog za medije. Prisutni novinari nisu mogli postavljati pitanja.

Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio je zatvorsku kaznu od šest i po godina zatvora Zdravku Mamiću. Nekada prvi čovjek Dinamo Zagreba danas se pojavio na press konferenciju u Mostaru i istakao da, ako će već služiti zatvorsku kaznu, će to biti u njegovoj prvoj domovini BiH.

Također Mamić je podnio i ostavku na sve funkcije u NK Dinamo. Iz Ministarstva pravosuđa u Hrvatskoj objašnjavaju da su sljedeći koraci da se pravosnažna odluka dostavlja Županijskom sudu u Osijeku, a da bi se išlo u fazi pravomoćnosti, mora nastupiti izvršnost, tj. kada se pravomoćna presuda dostavi svim osuđenim. Hrvatska je nekoliko puta tražila izručenje Mamića, ali BiH nikada nije udovoljila njihovim zahtjevima.

“Nama ostaje alat ukoliko Zdravko Mamić sam ne pristupi na izdržavanje kazne, a to nije nemoguće. Nama ostaje da nadležni sud, a to je zagrebački, s obzirom na prebivalište svih, a i Mamića u Zagrebu, da zatraži od nas da se pravomoćna kazna izvrši u BiH”, kaže Juro Martinović, državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske.

Mamićev advokat Veljko Miljević ističe da ga je pravosnažna presuda iznenadila, jer je bio ubijeđen da će biti ukinuta iz niza razloga.

“Da je ona osoba koja je pismena, koja je završila četiri razreda osnovne škole i kad uzme Zakon o Uskoku i uzme član 8, da vidi da ovlašteni tužitelj treba imati te i te zakonske uvjete. Da tužitelj koji je pisao optužnicu u kaznenom predmetu, te uvjete nema ni danas. Tek će 21. ožujka ove godine steći te uvjete, a optužnicu je pisao prije šest godina”, tvrdi Miljević.

“Zdravko Mamić je prvenstveno, prije svega kriminalac. Vi možete reći da je on uspješni biznismen, domoljub, filantrop ili ne zna što. Ali isto možete reći i za Pabla Escobara. I on je bio uspješan poduzetnik, filantrop i gradio je bolnice, domove za siromašne i stadione. Ali ne znači da nije bio kriminalac”, smatra Aleksandar Holiga, urednik Telesport.hr.

Početak suđenja Mamiću pred hrvatskim pravosuđem obilježili su brojni ispadi nekada prvog čovjeka Dinama. Nakon što je pobjegao u BiH, javno je prozivao hrvatsko pravosuđe korupiranim, hvalio pravosuđe BiH i pjevao.

“Uvijek kada odsječete glavu hobotnici njeni pipci ostaju posvuda. U Dinamu su danas ljudi koji su godinama njemu omogućavali da radi ono što je radio i podržavali ga. Još uvijek je tu zapravo i nelegalna Skupština, koja je izglasala to da Mamići nisu oštetili ni na koji način finansijski klub. Tu je u klubu i oko njega sada recimo desetak malih Mamića i rado bi preuzeli vlast i radili, ono što je tata radio prije njih”, pojašnjava Holiga.

No vratimo se ponovo na današnju press konferenciju, koju je Mamić završio riječima…

“Volim te Bosno! Volim te, svaki čovječe ove zemlje ponosne”.

A kako Zdravko Mamić ne bi volio svoju drugu, pardon, prvu domovinu Bosnu i njenih više od tri i pol miliona stanovnika, kada mu je ta nekada druga, sada prva domovina, dala slobodu, koju zbog problema sa zakonom nije dobio u svojoj nekada prvoj, a danas drugoj domovini.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare