Mandić guverneru CB BiH: Ne možemo izdati saglasnost za gradnju u Hastahani

Vijesti 08. okt 202112:05 1 komentar
N1

Nakon što je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) Senad Softić, uputio otvoreno pismo Srđanu Mandiću, načelniku Općine Centar vezano za gradnju poslovnog objekta u parku Hastahana, on mu je uzvratio također pismom u kojem je rekao da urbanističku saglasnost za tu lokaciju ne može dobiti.

Mandić je u pismu istakao da je Općina Centar svjesna značaja i uloge Centralne banke te da ih čine ponosnim što se nalazi na ovom području i investira u njega.

“Također, veoma smo zahvalni što ste kao državna institucija Bosne i Hercegovine prepoznali važnost stava i mišljenje građana, ali i naše iskrene namjere na iznalaženju adekvatnog rješenja u cilju stvaranja mogućnosti za dalje investiranje. Ujedno, naglašavamo da vrlo spremno i odlučno pristupamo rješenju ovog problema koje će biti na zadovoljstvo i institucija i građana opštine Centar Sarajevo”, naveo je Mandić.

Istakao je da je u pismu guverner Softić aktuelizirao otvorena pitanja u vezi sa izgradnjom poslovnog objekta CB BiH te samim time iskazao namjeru za rješavanje ovog problema, a koje će biti u interesu i ove institucije, ali i općine.

“U istom aktu ste predložili rješenja konkretnog problema u smislu izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta Centralne banke na lokalitetu parka Hastahana ili da se Centralnoj banci ponudi adekvatna, primjerena zamjenska parcela. U tom pravcu zahtijevano je da se dostave podaci o raspoloživim lokacijama, neizgrađenim građevinskim parcelama u isključivom vlasništvu Opštine Centar koje trebaju ispunjavati određene kriterije u pogledu površine, adekvatnog saobraćajnog prilaza, te da se nalaze u užoj gradskoj jezgri (prednost Marijin dvor ili bliža okolina) na udaljenosti od korita rijeke Miljacke minimalno 200 metara uz mogućnost podzemne i nadzemne gradnje po principu -2+P+3. Kao konkretan prijedlog naveli ste lokaciju u neposrednoj blizini trgovačkog centra SCC na Marijin dvoru za koju smatrate da je primjerena vašim potrebama, pri čemu insistirate da se Opština Centar obaveže da će ubrzati sve administrativne procedure za izdavanje neophodnih dozvola na tom lokalitetu”, istakao je Mandić u pismu.

U kontekstu gore spomenutog, podsjetio je da Općina Centar nije u mogućnosti izdati urbanističku saglasnost za izgradnju objekta u Hastahani.

“Jer bi na taj način postupili suprotno važećim pozitivnim propisima, a na šta su vam ukazale nadležne institucije. Međutim, naglašavam da smo vrlo ozbiljno razmotrili Vaš prijedlog konkretne lokacije na Marijin Dvoru za koju postoji spremnost sa naše strane da bude predmet daljih dogovora, ali smo isto tako spremni ponuditi i druge prijedloge koji se nalaze na lokalitetu Marijin Dvora, a odgovaraju kriterijima koje ste naveli u svom aktu. Posebno napominjemo da će administracija Općine Centar Sarajevo preuzeti obavezu preduzimanja svih neophodnih aktivnosti na što bržem provođenju administrativnih procedura u cilju rješavanja ovog pitanja i sticanja uslova za izgradnju objekta Centralne banke BiH”, naglasio je Mandić.

Na kraju je Mandić pozvao Softića na zajednički sastanak.

“Sastanku bi prisustvovali i članovi stručnih timova obje institucije, a na kojem bismo razmotrili sve opcije i mogućnosti, kako za predloženu lokaciju, tako i za eventualno druge odgovarajuće lokacije. Kao termin za održavanje sastanka predlažem datum 18. oktobar 2021. godine u 11:00 sati u prostorijama Općine Centar Sarajevo. Unaprijed se radujem zajedničkom sastanku i razvijanju uspješne dalje saradnje na obostrano zadovoljstvo i u interesu Vaše institucije, Općine Centar Sarajevo i svih građana”, poručio je Mandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare