Mandić: Mogu dopisati da je na Kazanima ubijeno 1.000 sarajevskih Srba

Vijesti 26. okt 202119:25 0 komentara
N1 BiH

Za razliku od prethodnih godina na lokalitetu Kazani na obroncima Trebevića danas nije obilježana godišnjica stradanja civila, uglavnom Srba iz Sarajeva. Do sada su na ovom mjestu ekshumirani posmrtni ostaci 29 osoba, od kojih je 16 identifikovano, a među njima je najviše bilo sarajevskih Srba. Za počinjene zločine osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Iz Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije kažu da ih boli i činjenica što do sada nije izgrađeno spomen obilježje ubijenima, a nije završen ni proces identifikacije.

Hodali su šumskim putem, prestrašeni, svjesni da ih čeka kraj. Civile, većinom srpske nacionalnosti, ubili su vojnici pod komandom Mušana Topalovića Cace. Skoro 30 godina poslije – muk. Cvijeće nije položeno, počast nije odata.

Do Kazana je izuzetno teško doći. Pristupni put do danas nije urađen. Porodice žrtava 26 godina čekaju da se obilježi ovo mjesto stradanja – da se izgradi spomen obilježje. Nakon što je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, pokrenula takvu inicijativu uslijedila je javna polemika i mnoštvo neslaganja.

Najveće nezadovoljstvo iskazuju udruženja iz entiteta Republika Srpska. Iz Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije stava su da je predloženi tekst spomenika bezličan. Smatraju i da je broj žrtava daleko veći.

“Ja kažem da je gore ubijeno hiljadu ljudi. Hiljadu sarajevskih Srba. (N1: Koji je vaš dokaz za to?) Mogu ja dokazati, mogu dopisati… kao što se dopisuje. Mogu dopisati žrtve, to je najlakši problem. Dopišem i neka on dokazuje da nije”, naveo je Milan Mandić iz Udruženje porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

Zbog ovakvih narativa, kažu iz gradske uprave, važno je da se spomenik na Kazanima ne politizuje. Do sada je identifikovano 17 ubijenih civila, a za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika jedinice pod komandom Mušana Topalovića na zatvorske kazne od 10 mjeseci do 10 godina. Svima je suđeno za “svirepa ubistva”.

“Treba da bude navedeno od koga su ubijeni: dakle od 10. brdske brigade Armije RBiH. Tu su dovođeni Srbi koji su kopali rovove i ubijeni su na Kazanima. Želja stranaka u Sarajevu je da se prikažu međunarodnoj zajednici kao oni koji žele da ispoštuju stradale Srbe, ali je nedopustiv ovaj način”, kazao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Ovakve navode komentarisao je Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

“Te floskule koje dolaze iz Republike Srpske da su ubijani samo Srbi… Ima i Hrvata. Ima i Srba pripadnika Armije koji su čak bili kućni prijatelji Cace. Ima i Ukrajinaca. Većinski su ubijeni građani srpske nacionalnosti. To su uradili kriminalci odmetnuti od Armije RBiH koji su ubijali građane”, naglašava Stevanović.

Takvim pričama se, kaže Stevanović, namjerava okaljati obraz Sarajeva iako je Predsjedništvo tokom same opsade naredilo akciju u kojoj je uhapšen Mušan Topalović. Topalović je tom prilikom likvidirao devet vojnika i policajaca poslanih da ga uhapse, a na kraju je ubijen. Sa druge strane godišnjica zločina na Kazanima obilježavana je prethodnih godina na današnji dan. Ove godine to je izostalo, a na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća biće donesena konačna odluka o spomen obilježju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!