Marić o Džaferovićevoj apelaciji: Vlada KS je pogriješila

Vijesti 01. jun 202219:39 1 komentar
N1

Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je govorio o trenutnoj situaciji u Kantonu Sarajevu, koja je, prema svemu sudeći, poprilično burna. Rad Vlade KS, ali i apelacija koju je uputio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ustavnom sudu BiH, a koja se odnosi na Uredbu o kontroli javnih nabavki u KS, a za koju tvrdi da je neustavna, samo su neke od tema kojima smo posvetili vrijeme u današnjem izdanju emisije "Dan uživo" na N1.

Marić je nedavno kritikovao rad “Trojke” u KS navodeći da su zaustavili mnoge razvojne projekte te da se bave populističkim potezima. Pitali smo ga, je li riječ o dobroj vladi i da li bi joj kao građanin ponovo dao podršku?

“Nisam siguran, možda bih dijelu vlade, jer se jasno vidi koji ministri zapravo rade i čiji ja rad cijenim. Zamjeram im najviše to što ne rade kapitalne projekte, previše je priče i praznog hoda. Nama je na sjednicama Skupštine KS mučnina u stomaku, a zamislite kako je građanima koji nas gledaju. Kada je riječ o rekonstrukciji tramvajskih šina u KS koju stalno spominju ja bih rekao da je to promašena investicija što se tiče njihovih nastojanja u izbornom periodu zato što su sve rokove probili. Ima dosta i sumnjivih radnji, bit će višestruko plaćeno i mislim da je to kontraproduktivno ponašanje. Spočitava se i nabavka tampona, preduboko kopanje, danas su i novi građevinski materijali, sve je drugačije. Pa zašto ne pokažu barem jedan metar pruge da je završeno, davali su rokove da će biti prvo gotovo u maju, pa sada u augustu. Nemoguće je da taj datum bude ispoštovan i evo ja kao laik mogu reći da će rad na jednoj raskrsnici trajati duže nego na pravcu. Meni je najbolja Vlada KS bila onda kada je premijer bio Mario Nenadić (SBB)”, kazao je Marić.

Podrška SBB-a Denisu Bećireviću na izborima

SBB, stranka kojoj Marić pripada, dala je podršku Denisu Bećireviću, kandidata “Trojke” za Predsjedništvo BiH. Naglasio je da nema ništa mnogo sporno u tome te komentarisao i to kako će se “rame uz rame” Bećirević naći uz Željka Komšića koji je također kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“Ja bih ipak pružio šansu nekom ‘novom vjetru’, novoj snazi da eventualno napravimo neki novi iskorak koji se od nas očekuje. Kada je riječ o Željku Komšiću, s obzirom na to da je zvanično potvrdio da je kandidat za Predsjedništvo BiH, mislim da će imati veliku šansu da osvoji mandat. Ne vjerujem da će ga ugroziti Bećirević jer on može ugroziti samo Bakira Izetbegovića”, prokomentarisao je Marić.

Apelacija Ustavnom sudu BiH

Nedavno je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu sa Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda BiH da ga stavi van snage.

Pitali smo Marića je li Vlada KS ovlaštena donositi Uredbu o kontroli javnih nabavki i je li u tom slučaju derogirala ulogu države?

“To je Uredba koju je Vlada KS donijela i mislim da je pogriješila zbog činjenice da je takav ustavni okvir. Povrijeđeno je nekoliko članova Ustava koliko znam i to posebno onaj član 3. stav 3B. Kada je riječ o nabavkama tamo je zaista najveća korupcija koja može biti u ovom društvu. Kada biste znali samo koliko je tih mogućnosti za koruptivno djelovanje, ne biste vjerovali. Često sam se pitao šta nas to sprečava da uradimo nešto drugačije u KS s obzirom na to da u njemu u vlasti nemamo HDZ i SNSD. Oni nam ne trebaju u KS (HDZ i SNSD op.a.), dovoljni smo sami sebi, da uništimo svako nastojanje. Također, ima još u najavi, možda je i ekskluzivno, da će biti još četiri-pet apelacija koje će uputiti SDA i onda se bojim da je to sada unaprijed izgubljeno vrijeme. Vidjet ćemo da li će te apelacije uputiti federalni premijer Fadil Novalić ili opet predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali uglavnom postoji uhodan sistem. Kada je riječ o sadašnjoj apelaciji koju je Džaferović podnio mislim da postoji osnova da Ustavni sud Uredbu Vlade KS proglasi neustavnom, ali ne bih da prejudiciram”, pojasnio je Marić.

Nove dojave o bombama u BiH

Danas su se nastavile nizati nove dojave o postavljenim bombama u Bosni i Hercegovini. Dojavljene su u školama u Republici Srpskoj, a u Kantonu Sarajevu u školama, zgradama institucija među kojima su i policijske stanice u sarajevskim općinama. Marić je komentarisao tu pojavu navodeći da bi ona ipak mogla imati veze sa ranijim upozorenjima NATO-a o ruskim hakerskim napadima.

“Upravo to se sada i dešava. Ta pojava se ‘prelila’ iz susjedne Srbije. I očigledno je da su to neke snažne poruke koje se upućuju i ta destabilizacija je očigledno u interesu tih događanja, odnosno, sila koje su akteri u Ukrajini. Cilj je da se uznemiri stanovništvo i unese nesigurnost. Da se pokaže moć i sila i to da se na svaki način može destabilizovati društvo, ali moram reći da, ne znam zašto, ja sam u ratu izvještavao bio sam na tim linijama i možda sam na taj neki način imun postao na te opasnosti, ne obraćam previše pažnju i razumijem na taj način da je to jedna vrsna provokacija, barem se nadam. Međutim, ne bježim od toga s obzirom na to da sam bio i predsjednik Komisije za sigurnost, da treba ozbiljno shvatiti te stvari jer nikada ne znate u svemu tome šta se desiti. Međutim, to je masovno i ne vjerujem da su ti teroristi spremni izvršiti napad u toliko škola, domova zdravlja, policijskih stanica itd”, naveo je Marić.

Ističe da ne zna najbolje rješenje za smirivanje građana u ovakvim situacijama, ali da vjeruje policijskim snagama u ovom slučaju.

“Dugo sam sarađivao s njima i znam na šta su policijske snage KS spremna ako imaju ovlasti”, poručio je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare