Marić o Srni-Bajramović: Telefon je zvonio beskrajno, ali ona se nije javila…

Vijesti 01. jun 202218:25 > 19:39 0 komentara
N1

Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je govorio o svojoj dugogodišnjoj kolegici kako u politici tako i novinarstvu Segmedini Srni-Bajramović koja je jučer preminula u Sarajevu u 50. godini života od posljedica srčanog udara. Njena smrt je potresla cijelu javnost u Bosni i Hercegovini, kod svih koji su je na bilo koji način poznavali izazvala muk i nevjericu, a drugačiji osjećaj, njen preran odlazak nije izazvao ni kod Marića.

“Lane, posljednji pozdrav. ‘Zvonko ja se ne namjeravam valjati u blatu’! I nisi Lane, jer to nije bilo za tebe”, jučer se ovim riječima na svom Facebook profilu uz objavljenu zajedničku fotografiju Marić oprostio od svoje kolegice Segmedine Srne-Bajramović.

Danas za N1 priča da je s njom bio uvijek u izuzetno korektnim odnosima.

“Bio sam i delegat u Domu naroda sa njom, zajedno čak i u Komisiji kojom predsjedavamo za informiranje pri Domu naroda. Bila je članica i onda kada se zalagalo za to da se deblokiraju računi Javnom servisu našoj televizijskoj kući, a to govori mnogo o njoj. Ona se toliko angažovala i pokazala osjetljivosti za kolege s kojima smo radili i zaista smo uspjeli jednoglasno na toj Komisiji usvojiti i bila je jako sretna tada. Bila je prezadovoljna još pogotovo kada je čula da su primili plate i to zapravo govori o njoj”, prisjetio se Marić.

Prisjetio se i jučerašnjeg dana. Nakon primljene vijesti o Segmedininoj smrti, Marić je, kaže zvao, nebrojeno puta. Telefon je zvonio beskrajno, ali ona se nije javila.

“Jer nisam mogao vjerovati u to kada sam čuo od kolega koji su me zvali. I nadao sam se da nije istina. Nije se javljala, a isto tako nije bio ni ugašen telefon. Pomislio sam zbog toga da joj je vjerovatno pozlilo, međutim, nažalost, to saznanje da je nema bilo je surovo”, drhtavim glasom nam je ispričao Marić.

Dan prije njene smrti, na sjednici Skupštine KS raspravljalo se o radu Tužilaštva KS. Kaže, Marić, tad dan neće nikada moći zaboraviti.

“Stajala je naslonjena na prozoru, otvorila ga je i gledala vani. I ja sam izašao iz sale, a ona mi je dala znak da joj priđem. U tom trenutku je pušila, strastveno je konzumirala cigarete zaista. I razgovarali smo o mnogim temama. U jednom trenutku mi je rekla, a to je zaista i ponavljala imam i SMS poruke u kojima je rekla: ‘Ja se zaista ne namjeravam valjati u blatu, ni ovaj put’. I ja joj kažem, ‘razumijem te, sve mi je jasno’ i moram reći da ne trebamo idealizirati sve, bila je u posljednje vrijeme pod pritiskom, ne želim sada ulaziti u razloge zbog čega, vjerovatno zbog predizborne godine, lista, šta je sve bilo ne znam. Nije bila zadovoljna stanjem u kojem smo mi djelovali. I rekao sam da li ima smisla da se dalje javljam i da raspravljamo na sjednici jer mi izglasali ili ne o izvještaj o radu Tužilaštva KS, mi ne odlučujemo, mi samo stvaramo privid kod građana o imenovanju i razrješenju tužitelja. Ja sam to ponovio nekoliko puta i ona mi je rekla ‘obavezno se javi, ja sam to zaboravila, javi se’. Uzeo sam poslije riječ, javio se i objasnio upravo tako i posljednje što sam vidio jeste da je ovlaš podigla palac prema gore kada sam diskutovao. To je značilo kao potvrdno da je dobro da sam to rekao. To je posljednje što sam vidio od nje i zaista mi je žao”, ispričao je Marić.

Borila se za pravdu: Posljednji govor Segmedine Srna-Bajramović u Skupštini KS

Kaže da je njegova kolegica Srna-Bajramović bila osebujna ličnost. Govorio je i o njenim novinarskim danima, kada je vodeći emisiju Rat Art po kojoj je stekla veliku popularnost, davala ljudima nadu i optimizam, svojim osmijehom i blagosti u ratom opkoljenom Sarajevu.

“Iz tih novinarskih dana je pamtim kao mladu, poletnu osobu koja je zaista voljela svoj posao i to je ono što se vidjelo na svakom koraku. Moram reći da je emisiju Rat Art radila baš sa puno entuzijazma, sjećam se načina kako je nosila kasete iz arhive da nešto montira. I uvijek je bila nasmijana, komunikativna i moram reći da je imala u sebi to nešto umjetničko. Postojalo je jednostavno, unosila je nešto literarno u svojim diskusijama. Ta neka generacija voditeljica koja je u tom periodu bila, bila je nekako posebna. Profesionalan odnos je zadržala i u politici. Malo ko je imao taj njen stil i uspio spojiti politiku i dati to nešto umjetničko svemu tome”, naglasio je Marić.

Iako je imala iza sebe ostvarene karijere, drugom titulom – majke, posebno se ponosila. Kaže Marić, mnogo je pričala o svoja dva sina.

“Znala je podijeliti s nama neke dogodovštine i to je veselilo. Nije bilo kod nje mnogo priče, njoj kada se nešto ne dopadne najviše i najoštrije od nje je bilo kada zakoluta očima i to je sve, pa čak i to prikrije, pa vam sve bude jasno”, ispričao je Marić.

Bila je mnogo osjetljiva prema socijalnim kategorijama tako da je bila pobornik najviše tih i inicijativa koje se odnose na obrazovanje, podsjeća Marić.

“Razvijala je tu socijalnu politiku i toliko je primala ljudi koji su joj dolazili u kancelariju i kada pogledate statistiku najveći broj njenih inicijativa je iz tog segmenta. To je radil i u Domu naroda. I zaista mogu reći da je to osoba koja je dala veliki doprinos, ali je mogla i mnogo više i imala je taj specifični stil da iznosi poteškoće tih najosjetljivih kategorija i to je bila njena oblast kojom se ona najviše bavila. Ta humana crta i karakter su bili zaista neponovljivi. Ona je bila bez sumnje dobra žena”, zaključio je u razgovoru za N1 Marić o svojoj dugogodišnjoj kolegici.

Podsjetimo, Segmedina Srna-Bajramović, prepoznatljivo televizijsko lice, političarka i zastupnica SDP-a BiH, iznenada je preminula u 50. godini života što je šokiralo mnoge, kako njenu porodicu, prijatelje, kolege i sve građane.

Bit će ukopana na sarajevskom groblju Bare sutra u 15:00 sati.

Prije dženaze i ispraćaja u 12:00 sati bit će održana komemoracija u zgradi Federalnog parlamenta. U prostorijama Kantonalne organizacije SDP Sarajevo od danas je otvorena knjiga žalosti.

Iza nje su ostali suprug i dvoje djece. Njen suprug oglasio se emotivnom porukom kazavši da će zajedno sa njihovim sinovima čuvati uspomenu na nju.

Brojne emotivne i oproštajne poruke poslale su njene kolege koje su kazale da je bila nadasve dobar čovjek, borkinja, a opet plijenila blagim karakterom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!