Mario Kordić i Zlatko Guzin ostaju u utrci za gradonačelnika Mostara

Vijesti 10. feb 202117:31 > 18:01 2 komentara
N1

Uprkos tome što su vijećnici SDP-a i Prve mostarske stranke napustili sjednicu, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostar odlučio je nastaviti sjednicu jer je utvrđeno da postoji kvorum. Vijećnici su birali gradonačelnika Mostara između četiri kandidata - Irme Baralije, Marija Kordića, Zlatka Guzine i Armana Zalihića. U prvom krugu glasanju Mario Kordić je dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 12, Irma Baralija dva glasa, a Zalihić niti jedan. Dva listića su bila nevažeća.

U sljedeći krug glasanja za izbor gradonačelnika idu Mario Kordić i Zlatko Guzin.

Procesu glasanja prisustvovalo je 29 vijećnika. Pet vijećnika je napustilo salu nakon što je Zalihić tražio odgodu sjednicu na pet dana radi konsultacija u vezi izbora gradonačelnika, a predsjedavajući Ivan Zelenika mu to nije dopustio.

Kordić se zahvalio svima koi su glasali, posebno za njega te je zamolio Mostarce za još malo strpljenja.

Guzin je čestitao svima na odgovornosti i upozorio je da je njihova obaveza prema građanima jača od politikanstva.

“Kao učesnik pregovora na kolegiju koji se desio mogu izraziti žaljenje jer je bio dogovor na insistiranje Zalihića da se ostane od kraja. Žalosti me ovaj ‘cirkus Colorado’ u produkciji Zalihić,a ovo nije zaslužio grad Mostar, pogotovo ne građani i glasači. Pozvao bih sve stranke u gradskom vijeću da prisustvuju nastavku sjednice”, rekao je Kazimir Milićević.

I drugi vijećnici su izrazili žaljenje zbog današnjih scena, ali i nadu da se ovako nešto neće ponoviti.

Vijećnici su glasali i o zaključku kojim Gradsko vijeće Grada Mostara osuđuje  sve vanjske destruktivne pritiske i govor mrženje protiv vijećnika. Svih 29 vijećnika je glasalo “za”.

“Sramotna je činjenica da se ovim osobama stavlja meta na čelo samo zato jer ljudi imaju svoj stav i iznose ga javno, a koji je suprotan nekim skrivenim ambicijama. Oni su za taj svoj stav dobili povjerenje svojih glasača. Trebalo bi nam biti jasno da ovo što rade pojedinci i institucije vršeći pritisak nije u maniru slobode djelovanja i demokratije. Pritisci koji dolaze iz komfornih zona bivših visokih predstavnika, predsjednika stranaka koji nemaju odbore u Gradu Mostaru, vjerskih institucija i nekih političkih elita, sigurno neće kreirati zdrav ambijent u sekularnom društvu za donošenje odluka koje su trebale biti donesene prije osam godina. To i medijski linč neće proći u gradu Mostaru. Razumijem potrebu za medijskim pravdanjem jer niste izborni pobjednici i nemate najveći broj osvojenih mandata jer vaš kandidat za gradonačelnika nema najveći broj osvojenih glasova. To je realnost i činjenice koje je potvrdio CIK, neke su doduše sakrili jer pokrivaju organizirani kriminal svojih političkih mentora. Smatram da smo dovoljno mudri da odluke donosimo ovdje, a ne da na konsultacije moramo ići u Sarajevo. Naše djelovanje mora biti isključivo u interesu građana Mostara”, rekao je Damir Šunjić koji je podnio inicijativu.

Sjednica je prekinuta, a nastavak će biit održan u petak, 12. februara s početkom u 15:30 sati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare