Marjanović: U vrijeme pandemije izdvajanja za stranke povećana za 1,8 miliona KM

Vijesti 28. dec 202008:52 > 10:38 0 komentara
N1

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Marjanović kritikovao je Prijedlog Budžeta koji će sutra biti razmatran u ovom domu. Za N1 je istakao kako su izdvajanja za nauku, koja se u vrijeme pandemije pokazala kao ključna, smanjena, dok je iznos za političke stranke povećan za 1,8 miliona KM.

“Već godinama ova Vlada više nije u tehničkom mandatu već limbu. Ide u formatu hitnih usvajanja, a Dom naroda sam po sebi dođe za podizanje ruku. Imate proceduru dovođenja pred svršen čin. Budžet je smanjen za 1,3 posto, neke stavke nisu samanjene već su povećane, a neke se u kontitnuitetu smanuju – to je nauka koju smo toliko prizivali u 2020. godini. Bijedna izdvajanja za nauku koja smo imali na federalnom nivou su dodatno smanjena. Imate dijelove budžeta – povećanje za stranke sa 2 miliona KM na 3,8 miliona KM, ne znate kako je pandemija teško utjecala na naše stranke”, kazao je kroz osmijeh Marjanović u Danu uživo.

Kazao je kako je “smanjeno izdvajanje za nauku bilo očekivano” te da se ono dešava od 2010. godine.

“Vlada FBiH više od godinu dana nema ministra za nauku, žena je poslana za ambasadoricu, nemate ministra za boračka pitanja, imate krnju vladu. U vrijeme pandemije izdavajaju 12 miliona KM za rekonstrukciju zgrade Valde u Mostaru”, kazao je Marjanović.

N1 BiH

Poslanica Sanela Klarić kazala je kako je u njenom mandatu ovo treći budžet koji se usvaja po hitnom postupku i da njihovi amandamni ne mogu nikada proći.

“Amandmane koje smo radili, trudili smo se da pomognemo da ta Vlada ono što je obećala i ispuni. Ovaj budžet je nerealan, trebamo zaposliti 48.000 novih ljudi na platu od 1.000 KM. Premijer računa na MMF i zaduženja koja niko nije analizirao. Imamo jedno bajku iza koje stoji premijer Novalić sa svojom vladom koju mi u Zastupničkom domu Parlamenta pokušavamo riješiti”, kazala je Klarić u Danu uživo.

Istakla kako im se vratio veliki broj turističkih djelatnika koji nisu uspjeli dobiti pomoć od Vlade jer je ista postavila uvjete koji su neostvarivi.

“Ovo svjesno rade jer ovako jasno kontrolišu put novca, podržavaju elite i nagrađauju one koji prate njihovu politiku. Godinama pomažemo privredu, poljoprivredu, sada turizam – kakvi su učinci? Građani znaju da ih nema”, kazala je Klarić.

Govoreći o neadekvatnom radu Vladu, Marjanović je naveo i primjer kašnjena u nabavci vakcina.

“Jedan od najluđih izgovora koji sam čuo vezano za to zašto kasnimo za vakcinama, a stvarno kasnimo, je ‘mi ćemo kasniti da vidimo da li će vakcine biti efikasna’. Britanija neće čekati, mi hoćemo. I druga stvar ‘Opekli smo se s respiratorima pa idemo polako’. Građani su kažnjeni ovim”, zaključio je Marjanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!