Marjanović: Upozorenje botovima s lažnih profila

Vijesti 27. maj 202111:59 2 komentara
N1

Prijedlog Zakona o kažnjavanju govora mržnje i prednacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo teme su o kojima smo razgovarali sa Damirom Marjanovićem, profesorom i poslanikom u Skupštini KS.

“U posljednje vrijeme je aktivirana medijska kampanja koja skreće kampanju o govoru mržnje. Treba ga zaokružiti i prepoznati ga kao krivično djelo koje treba biti kaženjeno. Ova priča je počela prije godinu dana, nekako se poklopilo da bude aktuelna s obzirom i na spot koji se i u regionu vrtio, ali i na zaključke Skupštine KS koji su rekli da je jako bitno optimizirati legistativu u tom pravcu”, rekao je Marjanović.

Kako je kazao, počeli su na federalnom nivou, gdje je bilo i najlogičnije, no međutim Federalna vlada je na neki način to poprilično lagano odbila. Smatra da govor mržnje mora biti adekvatno sankcionisan.

“Rekla je – mi nemamo ništa protiv zakona i onim što je napisano, ali imamo želju da implementiramo na državnom nivou. Ono što me raduje da su kolege iz Zapadnohercegovačkog kantona, čini mi se i kolege iz Mostara zainteresirale se za ovaj tekst i da su već pokrenuli neke aktivnosti u tom pravcu”, naveo je Marjanović.

Upozorenje botovima s lažnih profila

Hoće li politička volja biti prepreka, upitali smo ga.

“Sad tu već idemo da lobiramo. Kada smo prezentirali Nacrt 2019. godine bili smo entuzijastični. Htjeli smo da to ide po skraćenom postupku da ne idemo sa nacrtom i ostalim. Međutim, tada su osnovne sugestije ljudi bile – sve ok, sadržaj izgleda dosta dobro, ali neka ide po proceduri. Počeli smo je prije godinu dana, ali desilo se šta se desilo zbog pandemije. Sad nakon godinu dana obavili smo javnu raspravu sa ljudima koji su bili zainteresirani za javnu raspravu”, naveo je Marjanović.

Hoće li se ovaj zakon odnositi i na komentare ispod tekstova na portalima koji nisu lažni?

“Ovaj zakon kakav jeste ne može da to razriješi. Ovakav zakon ako se donese, po nama je krivično djelo. S tim da bih upozorio botove sa lažnih profila. Oni pretpostavljaju da im je teško ući u trag. Prisustvovao sam predavanjima iz digitalne forenzike. Bez ikakvih problema na osnovu svih mogućih analiza, za relativno kratak period može se doći do osobe, odakle je došla ta priča”, kazao je Marjanović.

Dodao je da danas do toga ne dolazi jer nemamo okidač, a okidač je zakon o govoru mržnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare