Markovina o Izetbegoviću: Ima jasnu ideološku crtu kakva god ona bila

Vijesti 09. feb 202221:29 > 21:36 0 komentara
N1

Pisac i historičar Dragan Markovina je u večerašnjem Pressingu govorio o političarima sa ovih prostora i njegovom viđenju onoga što oni rade. Kako je istakao, o Bakiru Izetbegoviću nema ništa afirmativno reći ali da kod njega postoji "jasna ideološka crta kakva god ona bila".

Osvrnuo se na analizu lika i djela Franje Tuđmana za kojeg je kazao da ozbiljni analitičari u njemu vide beznačajnog nacionalistu i autokrata.

Bilo kakva ozbiljna analiza koju pišu ozbiljni analitičari u Tuđmanu vide beznačajnog nacionalistu i autokrata i ništa više. Ide mu u ideološkom smislu savršeno, taj nacionalizam je izazivanje negativnih emocija u javnom prostoru. On je iskopirao sve što je prethodnik uveo kao političku praksu. Tuđman kakav god da je imao je konzistentni plan, naopak, loš, ali imao je nekakvu ideju šta da napravi. Milanović nema nikakvu ideju, voli glumiti velikog državnika“.

Šta je sa bh. političarima?

Nemam ništa afirmativno reći o Izetbegoviću, ali kod njega postoji jasna ideološka crta kakva god ona bila. To je taj neki islamski pristup kombiniran sa idejom opstanka BiH. Što se tiče ovih dvojice, Dodik je bio američki čovjek a danas ruski čovjek i teški nacionalista. Čović je bio Jugosloven, to su ljudi koji su abnormalno uvećali svoje bogatstvo“, kazao je Markovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!