Markovina za N1: Treći entitet faktički već postoji

Vijesti 09. feb 202221:36 > 21:48 0 komentara
N1

Historičar Dragan Markovina u Pressingu na N1 kazao je kako treći entitet faktički već postoji u Bosni i Hercegovini i to u mjestima gdje HDZ ima apsolutnu vlast. Međutim, zbog toga bh. Hrvatima nije ništa bolje, nego je egzodus i iz tih mjesta.

Mostarac Nino Raspudić je vrlo aktivan političar i Hrvatskoj. Da li je on radikal?

On je napravio stratešku grešku. Prije 10 godina kada je naglo postao popularan, u Hrvatskoj nije bilo osobe iz desnice koja u njega nije gledala sa velikim poštovanjem, da se kandidovao uime HDZ-a glatko bi pobijedio. A ako je već odlučio u politiku, kao desničarski intelektualaca, a intelektualci su većinom ljevica, nije trebao ući u Sabor gdje je manja popularna pozicija nego da je ostao kolumista i da govori po tribinama gdje je bio apsolutna zvijezda.

Da li bi za Hrvate sve procvjetalo sa trećim entitetom?

On faktički već postoji, HDZ ima apsolutnu vlast u mnogim općinama. To sve postoji i sada na papiru. Ali vidim iz npr. Livna, kojim trideset godina vlada HDZ, nikada nije bio veći egzodus. Naravno da (sa trećim entitetom) ne bi procvjetalo.

Hoće li Bošnjaci biti natjerani na svoj državicu?

Neće. Mislim da ovo što je potpisano u Daytonu može trajati zauvijek, mislim da se neće raspati Bosna i Hercegovina. Da sada neko dođe i nametne građansku državu i izbaci konstitutivne narode, to bi bilo neprevodivo je neprovodivo u Širokom, Banjaluci ili Trebinju. U ovoj zemlji se moramo naučiti da nismo isti, da različito gledamo na mnoge stvari, ali da moramo pristati na minimalne zahtjeve jednih i drugih.

Hoće li Dodik uspjeti u secesiji?

Mislim da on ovo može dogurati do oružanih obračuna. Ne mislim da bi to dovelo do velikog rata, ali može dogurati do incidenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!