Advokatica: Šta je vještak iz Novog Sada rekao o stradanju Dženana Memića

Marsela Bajramović
Marsela Bajramović (Privatna arhiva)

Marsela Bajramović, advokatica policajca Josipa Barića, za kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo određivanje mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, kazala je za N1 kako ne vjeruje da će Sud BiH usvojiti prijedlog Državnog tužilaštva.

Josip Barić (1963) nalazi se pod istragom Tužilaštva BiH u predmetu koji se odnosi na stradanje Dženana Memića u februaru 2016. godine. Danas je održano ročište na kojem se razmatao prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera pritvora u trajanju od mjesec dana “zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze. Te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. Kao i zbog okolnosti u kojim bi puštanje na slobodu osumnjičenog izazvalo uznemirenje javnosti i građana”.

Marsela Bajramović: Objektivno informisati javnost

Marsela Bajramović je istakla kako će sačekati odluku Suda BiH kako bi dala komentar. Dodala je da će je i ispoštovati “kakva god da je”.

“Ono što je bilo danas na ročištu – značajno je da se objektivno informiše javnost, kazali smo kako ne smatramo da je Tužilaštvo u proteklih mjesec dana prezentovalo konkretne argumente i dokaze protiv moga branjenika. Uglavnom su u Tužilaštvu govorili kako se istraga proširila. Da su hapšene druge osobe i činjenice u vezi s tim. Zbog toga smatramo objektivno da Sud neće usvojiti prijedlog za produženje pritvora. Ali ostaje nam da sačekamo do sutra”, kazala je za N1.

Marsela Bajramović je ukazala na ono što je najznačajnije u ovom postupku – ne postoji pravomoćna sudska odluka kojom bi se utvrdilo šta se desilo kritične noći.

“Kao što znate Vrhovni sud je ukinuo presudu pred Kantonalnim sudom. Bojimo se, iskreno, da se ne pokušava ovom istragom, ovakvim argumentima za određivanje pritvora, uticati i prejudicirati odluka Vrhovnog suda Federacije u ovoj stvari”, rekla je advokatica.

Ona je također podsjetila i na drugu “ključnu stvar” – objektivno mišljenje vještaka iz Novog Sada…

Vještak iz Srbije

“Njega je angažovao Institut za vještačenje iz Banjaluke, koji je po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu trebao dati mišljenje da li se radi o saobraćajnoj nesreći ili ne. Dakle, gospodin Ištvan Bodolo iz Novog Sada bio je na mjestu nesreće i dao je nalaz i mišljenje da se ovdje radi o saobraćajnoj nesreći. Takav je nalaz dostavio Institutu u Banjaluci. Nakon toga on više nije kontaktiran. Ukazano mu je da zbog ‘nekih okolnosti’ ne bi trebalo biti takvo mišljenje, što je za njega bilo sumnjivo”, otkrila je Bajramović.

Ištvan Bodolo je nakon toga bio saslušan u Tužilaštvu u Novom Sadu gdje je pružio sve, kako je kazala advokatica, objektivne dokaze i dao iskaza u svim detaljima. Marsela Bajramović je zaključila kako to objektivno baca sumnju na sve činjencice zbog kojih se njenom branjeniku određuje pritvor.

“Ne kažemo da je to 100 posto tačno, ali ako je Tužilaštvu zaista cilj da utvrdi istnu onda je dužno da provjeri navode svih činjenica. Ali vjerujem u objektivnost Suda i da neće podleći pritisku javnosti koji se pokušava nametnuti”, poručila je Bajramović.

Na kraju je istakla kako je njen branjenik Josip Barić radio sve po propisima i pravilima struke. I po nalogu tada ovlaštenog kantonalnog tužioca.

“Josipa Barić je radio kako nalažu poravila struke. Sve što je saznao i čuo, prilikom uzimanja izjava, on je to i prenio. Da nije postupio tako – onda bi se tek eventualno moglo govoriti ima li elemenata za neki disciplinski ili krivični postupak. Vi u ovom slučaju imate jednog običnog policijskog službenika koji je preduzimao radnje po nalogu tada ovlaštenog kantonalnog tužioca. Dakle, ništa nije postupio mimo tog naloga. Sva ona saznanja koja je dobio na licu mjesta, odnosno prilikom uzimanja izjava, on je sročio kroz službene zabilješke i izjavu. Zaista tu ne vidim ništa sporno. Objektivno je radio svoj posao bez uticaja bilo čijeg sa strane”, kazala je za N1 advokatica Marsela Bajramović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare