Maršom “Besmrtnog puka” Banjaluka će obilježiti Dan pobjede nad fašizmom

Vijesti 05. maj 202214:29 1 komentar
N1

Dan pobjede na fašizmom, 9. maj, u Banjaluci će biti obilježene maršom Besmrtnog puka, ali i drugim aktivnostima u centru grada.

Kako je rekao Duško Milunović, predsjednik Odbora za ovaj događaj i ministar rada Republike Srpske, kazao je kako se vraćaju tradicionalnom obilježavanju kao ranijih godina prije pandemije.

“Imamo najava još da će na sličan način obilježiti ovaj dan još nekoliko lokalnih zajednica. Smatram da je ovo primjeren način da se obilježi 9. maj i pozivam sve naše sugrađane koji su imali pretke koji su učestvovali na strani antifašista da uveličaju slike i pridruže se maršu. Da odamo počast onima koji su najviše dali slomu fašizma, najmonstruoznijoj ideologiji koja je postojala u ljudskoj istoriji“, rekao je Milunović.

Na pitanje da li će neko od zvaničnika RS prisustvovati obilježavanju 9. maja u Moskvi, Milunović je rekao kako, prema njegovim informacijama, nije bilo nikakvog poziva i da je to vjerovatno zbog aktuelne situacije.

Dodao je i to kako su “okosnicu narodnooslobodilačkog, ali i antifašističkog pokreta na području bivše Jugoslavije činili Srbi i da ih je bilo 72 posto, od ukupnog broja vojnika, u antifašističkim jedinicama.

“Drugi svjetski rat je počeo zbog sila – Italije, Njemačke i Japana, da izvrše dominaciju nad ostalim dijelom svijeta. Imali su koncetracione logore u kojem su stradali milioni i milioni ljudi i oni su poraženi od savezničkih sila. Najveći doprinos dao je Sovjetski savez. Potpuno mi je jasno da ne mogu svi slaviti taj dan jer za nekoga on bio poraz i gubitak”, kazao je Milunović.

Protokol za 9. maja u Bajaluci:
10:30 – 11.00 formiranje kolone u Parku Petar Kočić
11:00 – 11:15 marš Besmrtnog puka s Trga Krajine do Tga palih boraca

11:15 – 11.30 polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca
11:30 obraćanje zvaničnika i umjetnički program

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare