Mašić: Dodik to radi toljagom, a Čović to fino, u diplomatskim rukavicama

Vijesti 16. mar 202210:47 > 12:32 2 komentara

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas popodne trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku. Damir Mašić, šef poslaničkog kluba SDP BiH u Parlamentu FBiH rekao je za N1 da će to jako značiti građanima, a i optimističan je, te očekuje da će se to danas na Domu naroda i potvrditi.

Očekuje se povećanje penzija

“Mi očekujemo da hoće. U startu dolazimo do toga, da će gorivo u maloprodaju pojeftiniti odmah, u prosjeku 30 i 45 feninga po litru. To je na jednom rezervoaru goriva dobrih 20 do 25 litara manje, koji će platiti građani BiH. Naravno da je bitno da kontrolišu ove cijene, jer ako je 6 posto marža na osnovne životne namirnice, onda se postavlja pitanje kako je ulje 4,50 KM ili 5 KM. A paralelno s tim, hvale se svi – nikad veće ubiranje sredstava nije bilo. Tačno, ali to nije rezultat njihove aktivnosti, nego rezultat ogromne inflacije koja je u januaru bila 16 posto“, rekao je Mašić.

Mašić je kazao i da su predložili Zakon o minimalnoj plati koju treba povećati na 750 KM.

“Kada je u pitanju zakon o PIO, ponudili smo u saradnji sa ekonomskim analitičarom Farukom Hadžićem zakonsko rješenje koje će ispraviti višedecenesijsku nepravdu prema penzionerima. Ukoliko se ovo usvoji penzionerima će značajno biti povećane penzije”, najavio je Mašić.

Mašić: Izbori će se održati

Članovi Predsjedništva BiH jučer su se obraćali u Evropskom parlamentu, a iznijeli su međusobno različite ocjene o razlozima krize u kojoj se država nalazi., A obraćao se i lider HDZ-a Dragan Čović. To je komentarisao u Novom danu Mašić.

“Situacija u zemlji i u Evropi, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, toliko je ozbiljna, da niko ne bi trebao imati luksuz da umotava stvari diplomatskim riječnikom, nego nazivati ih pravim imenom. Zbog toga, ono što je Komšić radio u Evropskom parlamentu, nije po meni ništa sporno, jer čovjek je predsjedavajući Predsjedništva BiH, dakle priča o državi, dok drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sistemski pokušava državu razvaljivati. Milorad Dodik je jedan politički konvertit koji ima priču za svaku stranu. On je prilikom posjete BiH Hillary Clinton u prisustvu više svjedoka ubjeđivao Clinton da je on jedini politički lider iz RS koji se zalaže da BiH uđe u NATO”, kazao je.

Rekao je i da lider HDZ-a Dragan Čović isto sve radi, te da su obojica veliki problem.

“Čović to fino radi u diplomatskim rukavicama, a Dodik to radi toljagom”, rekao je Mašić.

Komentarišući predstojeće izbore koji se očekuju u oktobru ove godine, kazao je da upitno nije i da izbori moraju biti.

“Visoki predstavnik svojom odlukom može osigurati sredstva, imamo varijantu da se oni dozovu i sami to urade i imamo varijantu da osiguraju s nekog drugog nivoa, na primjer iz Federacije BiH“, kazao je Mašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare