Mašić: Od početka smo bili u pravu

Vijesti 22. mar 202119:34 > 19:34 0 komentara
N1

Očiti dokaz da smo od početka bili u pravu, a to je da se adekvatne mjere samo mogu i moraju donijeti isključivo za prostor cijele Federacije BiH, kazao je poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Damir Mašić nakon što je na sastanku premijera FBiH s kantonalnim premijerima dogovoreno da epidemiološke mjere moraju biti usaglašene na nivou cijele FBiH.

Mašić je podsjetio, da je to bio prvi od 19 zaključaka koje Klub SDP-a predložio na prošlosedmičnoj sjednici.

“Naš prvi zaključak kojeg parlamentarna većina na čelu sa SDA i HDZ nije prihvatila glasio je ‘Zahtjeva se od Vlade FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i Kriznog štaba FBiH, da donesu jedinstvene i pooštrene mjere koje će biti obavezujuće za područje cijelog entiteta, a u cilju jedinstvenog upravljanja krizom i cjelovitog suzbijanja širenja pandemije’. Na samoj sjednici su se slomili objašnjavajući nam da nam ne trebaju iste mjere za cijelu FBiH i da svaki kanton treba donijeti svoje mjere. Dakle, Fadil Novalić i Vlada FBiH sedmicama ignorišu zahtjeve struke čime su direktno suodgovorni za tešku epidemiološku sliku u Federaciji BiH, a samim time i u cijeloj državi. Ukoliko tome dodamo i višemjesečno ‘spavanje’ i nečinjenje kada je u pitanju nabavka vakcina, njihova odgovornost je još veća. Nažalost, upravo zbog te njihove neodgovornosti i nezainteresovanosti mnogi su zaplatili svojim životima. Odgovarati za to moraju”, poručio je Mašić.

Očiti dokaz da smo od početka bili u pravu, a to je da se adekvatne mjere samo mogu i moraju donijeti isključivo za…

Posted by Damir Masic on Monday, March 22, 2021

Podsjetimo, na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 18. marta, bilo je vrlo burno. Poslanici su imali podijeljena mišljenja o tome da li treba proglasiti stanje prirodne nesreće na teritoriji cijele FBiH ili ne, a poslanica Sabina Ćudić postavila je i pitanje da li ovaj dom treba da se izjasni o povjerenju Kriznom štabu FBiH s obzirom da je Vlada FBiH koja ga je imenovala odbacila njihove zaključke u kojima se, između ostalog, traži pooštravanje mjera.

Na današnjem sastanku premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, preporuke će već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim štabom uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!