Mašić: Svi moramo promijeniti stav prema vladi i pokazati im “političke” zube

Vijesti 31. mar 202217:30 > 19:28 0 komentara
N1

Šef kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić danas je za N1 komentarisao aktuelnu političku situaciju povodom sjednice Doma naroda FBiH. Mašić je kazao da je u cijelom procesu izostala komunikacija vlasti sa strankama koje nisu dio većine.

Na pitanje o sjednici, Mašić je kazao:

Iskreno da vam kažem vrlo je teško dati prognozu jer za razliku od Predstavničkog doma gdje kakva-takva većina postoji, u Domu naroda je to od sjednice do sjednice, od tačke do tačke, od teme do teme. Nije zahvalno davati bilo kakvu vrstu prognoza. Ono što je u cijelom procesu izostalo i po nama je veliki minus izvršne vlasti, izostao je bilo koji vid komunikacije i sa drugim strankama koje nisu dio većine. Mi smo dobili prvi tekst budžeta u decembru prošle godine, pred samu Novu godinu“.

Kako dodaje Mašić, prethodni tekst je modifikovan u poređenju sa trenutnim.

“Taj tekst je nešto modifikovan u ovoj varijanti, jedino konkretno što možemo reći da je razlika u povećanju od 20 miliona KM na poziciji za održivi povratak pri Ministarstvu za raseljenja lica. I mi smo imali u prethodnom tekstu amandmane jer postoji opšti politički dogovor. U tom segmentu možemo reći da je napravljen iskorak u odnosu na prethodni tekst”.

Premijer FBiH kaže da je riječ o najvećem budžetu. Razlozi?

U startu znači, da li je budžet rekordan, da to je tačno. Sada imamo enorman rast, ta amplituda je malo veća, skočila je u odnosu na prethodne godine. Malo se ne slažemo sa premijerom oko strukture i razloga zašto je to tako, a razlog zašto je to tako nažalost nisu nikakve ekonomske mjere, niti ekonomski potezi i u tome se s nama slažu ekonomski analitičari. Nažalost, enorman prihod je razlog enormne inflacije. Ona je statistički zabilježena bar kada je u pitanju Zavod za statistiku, samo u januaru 16 posto. Prije godinu dana litar ulja je koštao 2,5 KM, danas košta 5 KM. Nije isto plaćati PDV na 2 KM i na pet maraka. Gorivo je bilo 1,80, sada je 3 KM. Sama ta činjenica dovodi do toga“, kazao je Mašić i dodao:

Ono gdje se mi suštinski dalje razlikujemo jeste kako utrošiti ta sredstva. Mi smo išli sa nekoliko prijedloga kako bi olakšali negativne ekonomske posljedice, prvo zbog pandemije, nakon toga zbog krize zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Još od septembra mjeseca išli smo sa Zakonom o minimalnoj plati, išli smo sa zakonom o PIO, gdje zapravo tražimo da se konačno ispravi višedecenijska nepravda u smislu da se penzije prestanu usklađivati sa općim i ukupnim indeksom rasta cijena. Penzionere interesuje 20-30 artikala i vezani su za životne namirnice i nema potrebe da im se penzije usklađuju sa trendom rasta tih cijena“.

“Ukoliko bi se primjenio naš model koji smo radili sa Farukom Hadžićem, priznatim makroekonomskim analitičarem, mi bi zapravo imali u startu povećanje penzija jer bi se one usklađivale sa rastom cijena osnovnih životnih namirnica”, pojašnjava Mašić u razgovoru za N1.

Penzioneri na tri stvari troše penziju: na lijekove, na osnovne namirnice i na režije. S druge strane imali smo ove, vlada ih zove, reformske zakone. Ukoliko smanjujemo stopu doprinosa sa 42 na 32 posto i ukoliko rasterećujemo privredu, mi tražimo garancije da će dio tog rasterećenja otići u zaštitu minimalne plate onih koji imaju najniža primanja“.

Vlada je od 1.1. utvrdila Uredbom minimalnu platu na 543 KM. Usvajanjem ova dva zakona oslobađa se obaveza poslodavaca da se isplaćuje topli obrok, regres, prevoz itd i onda možemo doći u situaciju da minimalna plata bude 543 KM“, istakao je.

“Ne možete pustiti budžet u parlamentarnu proceduru pa onda gatate hoće li proći ili, samo zato što imate sujetu da li će nešto biti prihvaćeno od opozicije”, zaključio je Mašić.

“Ja mislim da svi generalno moramo promijeniti stav prema Vladi i pokazati im “političke zube”. Ne može se niko podrazumijevati”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!