Mašić: Tražit ćemo odgovornost SDA, ali i onih koji su izdali unutar Četvorke

Novi dan 02. apr 202109:50 > 10:38 7 komentara
N1

I vlast i opozicija snose odgovornost što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva. To je jedna velika sramota jer smo propustili priliku da dobijemo najbolju osobu za glavni grad države Bosne i Hercegovine. Bogićević bi vratio Sarajevo na ono mjesto kojem pripada. Taj gorak okus ćemo dugo osjećati svi zajedno, kazao je za N1 Damir Mašić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH ograničila je cijene na osnovne životne namirnice. Odlična vijest za sve građane. Da li je ovo pokazatelj da vi itekako možete izvršiti pritisak kad hoćete i da nije samo do vlasti, već i do opozicije?

Sa jedne strane definitivno da, ali moram reći da smo mi i ranije imali fantastične prijedloge koji nisu ugledali svjetlo dana. I tačno je da svi mi imamo svoju ulogu. Nama je jako pomogao medijski pritisak, i treba iskreno reći da je dio vlasti također pomogao jer bez njihovih glasova naši prijedlozi ne bi mogli proći. Zahvalio sam se svima iz vlasti koji su smogli hrabosti da glasaju za ove zaključke. Nadam se da ćemo nastaviti glasti po savjesti i raditi za interese građana.

Podsjećam i da je Vlada FBiH tretirala neke stvari kao osnovne životne namirnice iako to nisu. Npr. skupi kolač u pekarskoj industriji nije osnovna namirnica kao što je hljeb. Mi smo željeli korigovati cijene osnovnih namirnica brašna, šećer, kao i cijene nafte.

Vlada FBiH je zadužena da u roku od tri dana uspostavi efikasan sistem registracije zainteresovanih građana za vakcinaciju. Taj rok ističe danas?

Očigledno da nećemo imati efikasan sistem. Koncept Federalne vlade je da kantoni rješavaju probleme koje je nemoguće riješiti na deset načina. Vidimo tokom pandemije propuste koje ima cjelokupan naš sistem. Segment zdravstva nije nadležnost kantona. Umjesto da Vlada FBiH koordinira mi imamo 10 sistema. Proteklih dana je bio neopravdan napad na kantonalnog ministra Vranića jer se medijski djelatnici nisu našli na listi prioriteta za vakcinisanje, a to nije propisala Federalna vlada. Kada Vladi nešto ne odgovara ona spušta odgovornost na kantone. Ovdje je jasno – što bude centralizovaniji sistem bit će manje nepravde. Ne mogu kantoni propisivati mjere.

Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH isključen je iz Ad hoc tijela za nabavku vakcina. Šta to zapravo znači u praksi?

Vlada FBiH na neki način kao da se zaigrala i pogubila u tom cijelom procesu. Zbog čega su isključeni treba pitati Vladu, da ne bi spekulisali. Zaista je žalosno da je Parlament Federacije BiH usvojio zaključak koji je natjera Vladu da formira tijelo u kojem će biti predstavnici Odbor za zdravstvoo, a trebala je sama Vlada to uraditi.

Jeste li išli u Srbiji da se vakcinišete i kako komentarišete odlazak ogromnog broja građana BiH u Srbiju na vakcinaciju?

Nemam pravo da građanima zamjeram što su otišli u Srbiju na vakcinaciju. Ja zbog odgovornosti i posla kojim se bavim nisam mogao otići na vakcinaciju.

Kako komentarišete odnos federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića prema situaciji sa pandemijom?

U svakoj normalnoj državi on bi bio smijenjen od premijera, koji ima te ovlasti. Zbog čega se to nije desilo je veliki upitnik. Najveći neradnici jedni druge štite. Ja sam baš oštro kritikovao ministra Mandića, takvih je pola ministara u Vladi. Koliko je godina ministar ne znam da se toliko puta pojavio u Parlamentu, a isto tako i u javnosti. On je pored Novalića jedan od najodgovornijih za ovo stanje. Jako je bezobrazno bilo od njega što je među prvima primio vakcinu. Time je poslana loša poruka građanama koji nisu u prilici da prime vakcinu.

Vidite li odgovornost i krivicu SDP-a za nedavna dešavanja u Sarajevu tokom izbora za novog gradonačelnika?

Naravno da snosi odgovornost i vlast i opozicija. To je jedna velika sramota jer smo propustili priliku da dobijemo najbolju osobu za glavni grad države Bosne i Hercegovine. Bogićević bi vratio Sarajevo na ono mjesto kojem pripada. Taj gorak okus ćemo dugo osjećati svi zajedno. Bilo je očiglednih propusta, a najveću štetu će snositi građani.

Mi ćemo istrajati na odgovornosti svih u ovom procesu. Konkretno mislim na SDA koja je sve učinila da ne dođe do izbora Bogićevića. S druge strane tražit ćemo odgovornost i onih koji su izdali unutar Četvorke, odnosno Trojke.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare