Građani zadovoljni organizacijom u Zetri: “Bosna pokazala da je država!”

Vijesti 21. apr 202118:55 3 komentara

Počela je masovna imunizacija u Kantonu Sarajevo za građane starije od 75 godina. Dnevno će biti vakcinisano do 2.000 građana. Ako sve bude po planu, imunizacija mlađe populacije moguće je od juna.

Oni skoro nikad ne kasne. I za njih stići na vrijeme znači doći sat ranije. Dobili su termin za dolazak u 8 sati. A već u 7 jutros su bili pred Zetrom. I medicinski radnici bili su spremni prije vremena koje je trebalo označiti početak. Uvodili su ih ranije. U rekordnom roku reda ispred olimpijske tj. vakcinalne dvorane – nije bilo. U Zetri, 30 boksova za vakcinaciju. Prijava na ulazu, pregled, minimalno čekanje, vakcina. Sve gotovo za 20 minuta.

Masovna imunizacija za deset

Anketa:

“(Gotovo već?) Ništa, nisam ni osjetio”.

“(Je li vam ovo donijelo osjećaj olakšanja?) Ja se osjećam inače dobro. Ovo mi nije promijenilo raspoloženje”.

Nakon vakcinacije, 15 minuta odmora pod nadzorom ljekara. Za slučaj nuspojava.

“Petnaestak minuta sjedim. Nemam nikakvih pojava. Nevjerovatno je, možete reći da direktno ulazite. Tako je lijepo organizovano”.

“Sad se osjećam odlično i zadivljen sam organizacijom”.

“Trebaju svi da nas vakcinišu. Vakcine su generacijama pomagale djeci, a sad i starima”.

“Sjedimo sad na opservaciji 20 minuta. Nema problema, istrenirali su se… Odlično su organizovani”.

Trenutno je u KS na raspolaganju 12.800 doniranih vakcina proizvođa AstraZeneca i Sinovac. AstraZeneca je za vakcinaciju u Zetri. Sinovac za vakcinaciju koju će mobilni timovi provoditi na terenu. Imunizacija mlađe populacije moguća je početkom juna. Ukupno 62.000 građana do sada prijavilo se putem online aplikacije.

“KS je omogućio Federaciji da potpiše ugovor za nabavku pola miliona vakcina. Mi smo potpisali ugovor za 200.000 vakcina za KS. To se radi o vakcinama Sputnjik. Rekli su da bi trebalo biti krajem maja ili početkom juna isporuka. Tako su rekli proizvođači. Sad da li će ispoštovati? Na farmaceutskum tržištu nekad lažu, kradu… Ali mislim da će ispoštovati”, kaže resorni ministar Vranić.

Vakcinacija i mlađih kategorija

Danas su vakcinisani uglavnom oni koji imaju preko 80. Odnosno 90 godina. Plan je da najstariji budu vakcinisani tokom naredna četiri dana.

“Mi možemo dnevno vakcinisati 2.000 pacijenata. Od 8-20 sati. Od sutra se spuštamo na starosnu grupu od 75 godina”, ističe Ademir Spahić.

Za vakcinaciju se prijavilo 7.500 građana starijih od 75 godina. Od ukupno 28.000 iz te starosne grupacije.

“Izuzetno smo zadovoljni. Mada je još suviše rano da damo opšti rezime. Zadovoljni smo kontroliranim ulaskom. Zadovoljni smo što smo usaglasili informatički i operativno tehnički dio”, navodi Arman Šarkić.

Za ljudski dio su bili zaduženi i volonteri.

“Tu smo da im pomognemo. Da porazgovaramo”, dodaje Ajša Hajradinović, volonterka.

Najstariji su pokazali i da su najzahvalniji za dobru organizaciju i ljubaznost.

“Iznenađeni smo da je ovako dobro organizovano. Drago nam je da je i Bosna pokazala da je država”.

“Osoblje ljubazno, kao familija”.

“Moći ćemo unuke da viđamo. Veliko je to”.

Svi sa kojima smo danas razgovarali rekli su da su prezadovoljni. Za neke je ovo bio skoro pa svečan događaj. Koji im je donio osjećaj olakšanja. Kada će biti vakcinisani mlađi zavisiće od količine vakcina koje budu pristizale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare