Masovna imunizacija u KS: Ako ne dođu vakcine zatvara se Zetra

Vijesti 19. apr 202119:16 2 komentara

Masovna imunizacija u KS počinje u srijedu. Danas je održana simulacija u sarajevskoj Zetri. Medicinari koji će vršiti imunizaciju obišli su punktove. Njih trideset. Vakcinacija starijih od 75 godina trebala bi početi u srijedu. Za šta je spremno 12 hiljada 800 doza. Ukoliko ne stignu nove doze, nakon što se ove utroše, ministar zdravstva kaže, zaključat će Zetru.

Masovna vakcina doniranim vakcinama trebala bi početi prekosutra. Plan je da se prvi dan vakciniše 1.000 starijih od 75 godina. I to isključivo onih koji su dobili poziv.

Masovna imunizacija u KS, objavljena uputstva

Nakon što na ulazu u sportsku dvoranu Zetra utvrde da ste došli na zakazan termin… Redari će vas uputiti na jedno od trideset punktnih mjesta. Na kojima će se vršiti vakcinacija. Tu ćete popuniti kratak upitnik. Nakon koga će biti utvrđeno da li ste spremni primiti vakcinu.

“Pošto jedina kontraindikacija za vakcinaciju je trenutno oboljenje. Sumnja na Covid-19. Ili na neku drugu bolest. Da osoba nije imala temperaturu ili simptome COVID-19 u zadnjih 10 dana. Te trudnoća i dojenje. Nije potreban pregled niti jednog građanina. Dovoljna su ta pitanja”, kaže Anisa Bajramović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo.

A nakon što primite vakcinu, idete do kraja sale. Gdje je pripremljen prostor za opservaciju. Tu će se čekati 15-20 minuta. Kako bi se vidjelo da li imate neželjene reakcije. Kako bi medicinsko osoblje moglo na vrijeme reagovati.

Ministar Vranić tvrdi prijavljeno je 7.500 starijih od 75 godina. U Domu zdravlja, koji vodi vakcinaciju, kažu da je prijavljeno 6.600.

“Pozivaju se, dosta je ljudi pozvano. Danas će se pozivati. Sutra će se pozivati. I vi ćete svakako očevidci biti, u srijedu, da to funkcioniše”, ističe Ademir Spahić, Član Kriznog štab KS.

Za prvu fazu vakcinacije na raspolaganju su kineske Sinovac vakcine. Donacija Turske, oko 3.000. Te 10.000 doza AstraZenece iz Srbije. Čeka se COVAX mehanizam. Ali i do kraja maja naručene doze Sputnjika V. Dvije stotine hiljada za KS.

“I to je moguće. Da neko potpiše ugovor pa ne ispuni ono što je ugovorna obaveza. Ne bi to prvi put se dogodilo. Nećemo dobiti vakcine. I nećemo se moći vakcinisati”, poručuje Vranić.

Apel Doma zdravlja

Iz Doma zdravlja apeluju na starije od 75 godina da se prijave. Ko nema mogućnost putem interneta, može to učini na drugi način.

“Putem mjesnih zajednica i opština, njih možete kontaktirati. I prijaviti se za vakcinaciju u Zetri. Dobićemo i revidirani spisak. Svih starijih od 75 godina gdje će call centri Domova zdravlja KS u narednih nekoliko dana prozivati ove sugrađane. Anketirati ih i informatički dio završavati umjesto njih”, objašnjava Arnel Šarkić, JU Dom Zdravlja KS.

Vakcinacija jedne osobe trebala bi trajati 20-ak minuta. Spremno je 12.800 vakcina, dva proizvođača, Na vakcinaciji će raditi 125 medicinskih tehničara. I deset ljekara. Radiće se u dvije smjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare