Masovna vakcinacija u Doboju, stiglo 490 vakcina

Vijesti 12. apr 202119:29 0 komentara
N1

Masovna vakcinacija bez zakazivanja organizovana je danas u Doboju, a to je već urađeno i u Banjaluci. Međutim, u manjim lokalnim zajednicama građani koji su se prijavili čekaju na poziv već sedmicama. Nadležni kažu vakcine se raspodjeljuju proporcionalno broju stanovnika.

Gužva ispred Higijensko-epidemiološkog zavoda u Doboju. Stariji od 65 godina došli su bez prethodnog zakazivanja da se vakcinišu AstraZenecom.

“Cijeli svijet se vakciniše i ljekari preporučuju, zašto da ne”.

“Volim primiti kakvu god, nego čekati i razvlačiti. Vidiš da se svaki dan oboljeva sve više”, kažu građani Doboja.

U Doboj je za ovu masovnu vakcinaciju stiglo 490 vakcina, do sada je ukupno vakcinisano oko 1.600 Dobojlija, a za imunizaciju se prijavilo oko 5.000.

Svi pacijenti su pregledani od strane porodičnog ljekara prije primanja vakcine, ukoliko je potrebno konsultujemo se sa specijalistima, ukoliko pacijent boluje od hroničnih, prije svega onkoloških oboljenja. A, ukoliko nema kontraindikacija, upuće je se odmah da primi vakcinu“, izjavila je Nada Janjetović iz Službe porodične medicine Doboj.

Masovne vakcinacije organizovana je prošle sedmice i u Banjaluci

Ista akcija masovne vakcinacije organizovana je prošle sedmice i u Banjaluci, a u Trebinju je tokom proteklog vikenda Sputnjikom V revakcinisano oko 900 osoba.

Vjerovatno je sada oko 2.500 ljudi, uključujući i one koji su se vakcinisali u Srbiji, imaju imunitet ili ga razvijaju“, istakla je Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja u Trebinju.

U manjim lokalnim zajednicama vakcinacija ide dosta sporije. Recimo u Tesliću je prijavljenih više od 1.250 građana starijih od 65 godina, a vakcinisnih je više od 280. Čekaju prijavljeni i u Gradiško, Nevesinju i brojnim drugim lokalnim zajednicama. U Republiku Srpsku je do sada stiglo više od 38.000 vakcina.

76.460 doza je stiglo u RS, one su raspoređene u zdravstvene ustanove, na način da se uzima broj stanovnika koji pripada određenom domu zdravlja i na osnovu toga se vrši proporcionalna distribucija“, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Građani se i dalje prijavljuju preko timova porodične medicine, elektronski sistem za prijavu još nije profunkcionisao.

Podaci koje mi imamo o osiguranicima se nalaze na primarnom nivou, neophodno je ukrstiti informacije o svakom osiguraniku – koje hronične bolesti ima, da li može vakcinisati tom vakcinom, kojoj prioritetnoj grupi pripada, da bi onog trenutka se mogli automatski filtrirati i svrstati u odgovarajuću grupu“, naveo je Zeljković.

Nakon vakcinacije starijih od 65, prioritet su prosvjetni radnici, policajci, vatrogasci, administrativni radnici, novinari, trgovci i ostali koji tokom radnog vremena dolaze u kontakt sa brojnim sugrađanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!