Masovna vakcinacija u RS ubrzana, no sve i dalje zavisi od dospijeća vakcina

Vijesti 11. jun 202117:33 0 komentara
N1

Masovna vakcinacija u Repubici Srpskoj je ubrzana, no sve i dalje zavisi od dospijeća vakcina. Dok se građani bez najave vakcinišu AstraZenecom, oni koji već deset dana čekaju drugu komponentu Sputnika V, slušaju uvjeravanja da će ta vakcina stići uskoro.

Istraživanja Instituta Gamelaja su, kažu nadležni, pokazala da revakcinacija može biti umjesto posle tri sedmice, čak i do tri mjeseca.

vakcinac

Na Vakcinacionom punktu u Banjaluci “Dan otvorenih vrata” organizuje Dom zdravlja. To znači da se bez najave mogu vakcinisati svi Banjalučani, bez obzira na starost. Na raspolaganju je AstraZeneca.

“Došla sam po AstraZenecu. Da obavim. Tri mjesec sam čekala…”, kazala je jedna Banjalučanka.

“Sad sam došla prvi put. Ne mogu nigdje putovati, pa da to riješim i gotovo”.

Sa Sajma su jutros vraćeni pojedini penzioneri koji su samoinicijattivno došli, očekujući drugu dozu Sputnika V. No, te komponente nema danima. Zalihe prve doze Sputnika su također pri kraju.

“Ne znam ništa, ja došao da vidim samo, nisu me pozvali”.

“Ruska, prva doza”.

Sputnik V, prva doza”.

“Petnaest do dva su me juče pozvali da primim prvu vakcinu, a to kada će biti druga to je sada pitanje”.

Republika Srpska je preko Krajina Grupe naručila 400.000 Sputnik V, no stigla je tek četvrtina. Rok isporuke za ugovor težak 13, 5 miliona KM ističe krajem juna.

Domovi zdravlja posljednjih dana obavještavaju pacijente koji su primili prvu dozu vakcine Sputnik V i imaju zakazanu revakcinaciju da će druga komponenta ruske vakcine kasniti.Resorni ministar očekuje da Krajina Grupa ispoštuje rokove i dopremi preostalih oko 300 000 doza Sputnika.

“Što se tiče novih doza Sputnika V, ja očekujem već da bi ovaj vikend trebale da dođe određena količina Sputnik V doza. Naravno da neće uticati na sam period vakcinacije”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja RS

Građane, koji su se do sada revakcinisali nakon 21. dana, pozivaju na razumijevanje. Navode kako su istrаživаnja ruskоg Institutа Gаmаlеја potvrdila da se drugа dоzа vаkcinе Sputnik V mоžе dati i dо 90 dаnа pоslijе priјеmа prvе dоzе.Zanimljivo je i kako vakcinacija diktira tempo dobrovoljnim davaocima krvi.

“Zavisno od koje vrste vakcine. Ukoliko se radi o Fajzeru i Sinofarmu može se dati krv nakon 48 sati, dok Astra Zeneka i Sputnik nakon 4 nedjelje.Ljudi koji su bolovali koronu ako su imali blaže simptome mogu dati krv nakon 21 dan, a oni koji su imali teže simptome i upalu pluća nakon 3 mjeseca”, navodi Gordana Guzijan, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske

U RS je do sada prvu dozu primilo 118 200 , drugu 32.800 građana. Od ukupno 300.000 pristiglih vakcina svih proizvođača, oko 100.000 je stiglo iz Rusije i to oko 74.000 prve komponente i 25.300 doza druge komponente vakcina Sputnik V.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!