Masovna vakcinacija u Sarajevu: “Brine me porast broja zaraženih”

Vijesti 15. jan 202218:17 1 komentar
N1

I danas rezultati pcr testova pokazuju: u BiH omikron soj korona virusa ubrzano se širi. U posljednja 24 sata skoro dvije hiljade novozaraženih. Raste i broj hospitaliziranih. Sa druge strane još uvijek smo daleko od kolektivnog imuniteta sa manje od 50% vakcinisanog stanovništva sa dvije doze vakcina.

Gužva ispred tržnog centra. Ne, nije nikakva šoping akcija niti su aktuelni popusti. Riječ je o vakcinaciji. Velika zainteresovanost. Mladi, srednjovječni, stariji.

‘Ovo mi je prva doza, odluka nije bila teška. Šta Vas je nagnalo na to: pravila za putovanja ili rapidno širenje omikron soja? Pa… oboje. Prije svega zbog zdravlja, do sada nismo bolovali”.

“Nadam se da će i sutra biti ovakav odziv. Ispostavilo se da smo uspjeli sa imunizacijom koja je u KS 56%, da koliko toliko… a uspjeli smo da ljudi nemaju teške kliničke slike i da još uvijek hospitalni kapaciteti nisu prebukirani i nadamo se da i neće biti”, kazao je za N1 Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju.

Vakcinacija i pridržavanje mjera zaštitilo je brojne ljude koji su rizična skupina.

“Nigdje ne hodam, nigdje ne idem. Samo da se vakcinišem i to je to. Djeca me dovezla ovdje, primit ću vakcinu i nazad u kuću”.

“Normalno, mene brine porast zaraženih. Bolestan sam, pa zato. Imam leukemiju. Došao sam da primim treću dozu”.

Brojevi hospitaliziranih rastu. U Federaciji 155 osoba u bolnicama. U entitetu RS dnevni prosjek, prije posljednjeg vala, bio je oko 60 pacijenata dnevno.

“Taj broj se sada kreće tako da je dnevni prosjek preko 120 pacijenata. Ono što zabrinjava jeste da se taj broj iz dana sve više povećava. Tako da je u zadnjih 14 dana 1500 pacijenata prošlo COVID urgentni, a 1900 do 2000 necovid pacijenata”. ističe Ranko Palačković, UKC RS.

Prema podacima više od 70% hospitaliziranih su nevakcinisane osobe. Trenutni problem su duga čekanja na rezultate pcr testova.

“Taj problem se intenzivno rješava. Jučer je ministarstvo i zavod nabavilo 8 hiljada antigentskih testova i to će mnogo olakšati jer se ne moraju ti testovi slati na obradu, ne čeka se rezultat”, kaže Mirna Pecikoza iz Ministarstva zdravstva KS.

“Poslije dvije godine uvoditi dosta niže osjetljiv, specifičan antigenski test u odnosu na pcr test. Nešto tu ne štima…”, ističe Šukrija Zvizdić, virusolog.

Oprišnije u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare