Mate Granić: Pretvaranje BiH u unitarnu i građansku državu protivno Daytonu

Vijesti 17. dec 202120:32 > 21:13
Mate Granić
Mate Granić (N1)

Mate Granić, specijalni savetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za spoljna pitanja i bivši šef diplomatije RH, u emisiji Crvena linija kazao je kako je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma bilo kada su Bošnjaci, u tri navrata, "izabrali Hrvatima" člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na pitanje voditeljice Marina Fratucan u kojem dijelu sporazuma je to kršenje, gost nije bio konkretan, nego je odgovorio da on dobro poznaje mirovni sporazum i da je to tako.

Granić je istakao kako se predsjednik Vlade i RH, Andrej Plenković i Zoran Milanović, ne razlikuju oko stavova o Bosni i Hercegovini.

“U Daytonu je dogovoreno da je BiH suverena država koja se ‘sastoji’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da svi građani imaju ista ljudska, a i građanska prava. Sve što mijenja to je kršenje sporazuma. Niko nema pravo kršiti taj sporazum koji je pretvoren u Ustav Bosne i Hercegovine. Odluke NSRS su protivne Dejtonskom sporazumu, ali jednako tako je protivno i pretvaranje Bosne i Hercegovine u unitarnu i građansku državu. To razara Bosnu i Hercegovinu. Zaštita svakog konstitutivnog naroda – Srba, Bošnjak i Hrvata je dogovoren u Daytonu. Hrvatima su u tri navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva i to je najgrublje kršenje sporazuma”, istakao je on.

Na pitanje u kojem dijelu je to kršenje Daytona, Granić je odgovorio da je bio jedan od pregovarača i da on odlično poznaje Dayton.

“To je najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma”, ponovi je Granić. “BiH ne može biti unitarno-građanska”, zaključio je na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad