“Neće administracija Biden-Harris sređivati državu, to mora narod BiH”

Vijesti 28. apr 202120:34 > 20:36 11 komentara

Matthew Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan u Pressingu je izjavio kako neće administracija Biden-Harris sređivati odnose u Bosni i Hercegovini. To mora uraditi narod BiH. Ali će SAD davati snažnu podršku u tim procesima, dodao je on.

Šta je vaša poruka političarima koji će učestvovati u ključnim reformama?

Matthew Palmer: Nije administracija Biden-Harris ono što će srediti Bosnu i Hercegovinu. BiH će srediti narod. Lider moraju raditi za evropsku budućnost. Ljudi u BiH se mogu osloniti na pomoć SAD-a kako najjačeg zagoravača. Mi vjerujemo u reforme koje su neophodne. Mi ćemo biti sa vama tokom svakog koraka vašeg puta. Radit ćemo na vašem ispunjavanju 14 prioriteta. SAD neće sređivati BiH. Niti je to na SAD-u niti možemo to uraditi. To je na narodu Bosne i Hercegovine. Uz našu podršku svih vrsta.

Matthew Palmer: Rusija protiv teritorijalnog integriteta BiH

Kako je moguće razgovarati o reformama uz prijetnje otcjepljenjima i ratom. Posebno uz učešće drugih velikih sila. Pogotovo Rusije koja je uvijek kontra ostalih članica PIC-a? Da li Rusija podriva stabilnost države?

Palmer: Mislim da uspjeh pregovora o izborima u Mostaru pokazuje kako se teške stvari mogu uraditi. Moguće je da se lideri okupe i da rade na kompromisima. To je demokratija. To je umjetnost mogućeg. I to je apsolutno ostvarivo.

Što se tiče Rusije – sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba. SAD želi evropsku budućnost Zapadnog Balkan. Istu viziju ima svaka zemlja ponaosob. Mi smo zbog toga najjači partner u regiji. Želimo da svaka zemlja, koja ima ambiciju, priključi se i NATO-u.

Kakav je vaš stav prema izjavi Rusije da će pristupanje BiH NATO-u smatrati neprijateljskim činom?

Palmer: Nije Rusija ta koja odlučuje o budućnosti odnosa BiH sa NATO-om ili EU. Niti sa bilo kim drugim. Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država. Koja može sama da odlučuje. Rusija da diktira BiH šta može i ne može raditi – to je nezamislivo. Na BiH je da definira svoje odnose sa NATO-om. NATO ima otvorena vrata.

U ovom trenutku BiH nije član NATO-a. Govorimo o osnaživanju partnerstva između BiH i NATO-a. Tako da NATO može raditi sa relevantnim institucijama BiH, da osnaži sposobnost u prostoru odbrane i sigurnosti. Nešto od čega će koristi imati cijela zemlja. Time se ne prejudicira članstvo u NATO-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare