Mazalica: Entiteti kreiraju BiH, Predsjedništvo nije nadređeno NSRS

Vijesti 14. nov 202218:49 0 komentara
Srđan Mazalica (N1)

Srđan Mazalica, poslanik Savez nezavisnih socijaldemokrata u entitetskoj Narodnoj skupštini, kazao je za N1 da se vlast na državnom nivou može formirati bez SNSD-a, ali da to ne bi bilo dobro za državu s obzirom, kako je istakao, da je ova stranka pobjednik na izborima. Također, Mazalica je komentarisao potez Željke Cvijanović, koja će po prvi put polagati zakletvu u NSRS-u kao izabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iznijevši niz netačnih tvrdnji poput da je "BiH nastala 1995. godine", da "NSRS nije niži nivo vlast" u odnosu na državno predsjedništvo, kao i da "entiteti praktično kreiraju Bosnu i Hercegovinu".

Željka Cvijanović će kao članica državnog predsjedništva po prvi put polagati zakletvu u NSRS?

Na prijedlog Milorada Dodika usvojili smo zaključak da “srpski” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine polaže zakletvu u Narodnoj skupštini. Za nas je značajna stvar da prvo polaže zakletvu u NSRS-u.

Zašto sada nakon 27 godina od Daytona?

Uvijek imamo nove ideje i naš ideološki pravac se uvijek obogaćuje novim rukavcima.

Jel čudno da Cvijanović, kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, polaže zakletvu nižem nivou vlasti?

Narodna skupština Republike Srpske nije niži nivo u odnosu na Predsjedništvo. Entiteti praktično kreiraju Bosnu i Hercegovinu. I BiH je sastavljena od entiteta. Kad član Predsjedništva uloži veto i dvotrećinski ga potvrdi NSRS – on onda prolazi. Po vama niži organ vlasti može da zaustavi odluku višeg organa vlasti. Gdje to postoji? Predsjedništvo BiH nije nadređeno NSRS. BiH je nastala 1995. godine.

Zna li se ko će biti dio Vlade RS?

Imali smo koalicioni dogovor pet stranaka prije izbora. One su osvojile 46 mandata. Pozvat će se i druge političke partije. Moje mišljenje je da treba pozvati DNS i SPS.

A Pokret za državu?

Nadam se da ćemo okupiti što više stranaka. Dobro je kada imate komotnu većinu, onda možete potvrditi veto, raditi na izmjenama Ustava… Veliki dio Bošnjaka je glasao za Pokret za državu i bilo bi dobro da se uključe. Ali ako podrže opoziciju naravno da ćemo ostati bez tog 4. delegata ( u Domu naroda PS BiH). Volio bih ih vidjeti u vlasti.

Pregovarate li sa Pokretom u vezi tog četvrtog delegata?

Nisam ovlašten da pregovaram. Mi smo predložili četri delegata. Ako ne dobijem četvrtog delegata uzdamo se da će drugi biti patriote kada su u pitanju stvari koji se tiču RS.

Jesu li HDZ i SNSD sigurni partneri?

Najbolje za BiH je da iz tri političke zajednice dolaze pobjednici, oni koji su osvojili najviše glasova. Najispravnije je da se formira Federalna vlada i da onda idemo ka formiranju Vijeća ministara.

Da li je moguće isključiti SNSD iz vlasti?

Moguće je.

Jel samo ako bi HDZ okrenuo leđa?

Moguće je i bez HDZ-a, ali je stvar u kojem pravcu bi onda išla BiH.

Da li je Stanivuković (PDP) vaš igrač?

Naravno da nije naš čovjek.

Mnogi ga kritikuju jer je zajedno s Dodikom otvorio most kod Banjaluke?

Da li je normalno da gradonačelnik ne želi nikakav susret sa predstavnicima vlasti? I prije izbora je bio sastanak u Gradskoj upravi gdje se Stanivuković susreo sa Dodikom i Cvijanović i niko ga tada nije optužio. Znači kontakti su postojali i prije izbora. Stanivuković je pokrenuo odeđene projekte i imao je potrebu da sarađuje sa vlastima, sve je to uradio samoinicijativno. On je svjestan da mora sarađivati sa Vladom RS. Ali smatram da je loš gradonačelnik Banjaluke.

Miličević na čelu SDS-a do izbora. Što mislite o njemu?

SDS je u proteklih desetak godina izgubi 100.000 glasova. To je stranka koja je doživjela težak pad. Sad je vrlo mala razlika između njih i PDP-a i Demosa i oni već sada spadaju u rang malih stranaka. Miličević ne odaje utisak da je u stanju da nešto promijeni. Postoji put da se SDS vrati na staze stare slave, ali ga neću javno otkriti, i na tom putu nema Nebojše Vukanovića i PDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!