Mazalica: PDP i SDS dali podršku Džaferoviću i Komšiću da preglasavaju Dodika

Srđan Mazalica (N1)

Poslanik u NSRS-u i član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica kazao je za N1 da su PDP i SDS nedolaskom na današnju sjednicu NSRS-a, i neglasanjem o vetu Milorada Dodika, dali podršku, kao i mnogo puta, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću da preglasavaju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Narodna skupština je danas dala agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Da li je to kompromisno rješenje, s obzirom da nije bilo većine koja bi podržala veto člana Predsjedništva Milorada Dodika?

Mi smo u ovim zaključcima donijeli odluku da damo agreman, da vratimo odlučivanje u NSRS i da se ona pita, ali smo u zaključku broj 2 odbacili njemački intervencionizam. To je nešto što se opozicija nije nikada udostojila kazati. Bavilo smo se tom spornom Rezolucijom Bundestaga. Njemačka se ovom rezolucijom miješa u unutrašnje odnose. Neprihvatljiv je jednostrani odnos prema krizi u Bosni i Hercegovini i nepominjanje Izetbegovića kao krivog za išta. Ta Rezolucija nije ni u skladu sa nekim dokumentima EU.

Stiče se utisaka da je sve danas bilo farsa, NSRS nema nadležnosti da daje agreman? Nedostajao je i veliki broj poslanika iz vladajuće koalicije?

Ne može se za NSRS reći da je farsa. Danas smo nadpolovičnom većinom donijeli zaključak u kojem se kaže da dajemo agreman. Jedna naša poslanica je rodila dijete, bilo je nekih koji su opravdano izostali. Nema nikakve potrebe da se tu navode razlozi da nešto nije bilo u redu. Bilo je jasno da to opozicija neće podržati. Podržavam Dodika svaki put kada misli da zbog važnosti pitanja treba doći u NSRS. Druga je stvar što PDP i SDS ne glasaju i daju podršku Džaferoviću i Komšiću da preglasavaju člana Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad