Mazalica uporedio odluku NSRS o Dodikovom vetu s presudom međunarodnog suda

Vijesti 21. jun 202218:47 > 22:07

Narodna skupština Republike Srpske jučer je bila bez dvotrećinske većine za veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na posebnoj sjednici. Razlog za vitalni interes bio je Sporazum o partnerstvu Bosne i Hercegovine i Britanije, usvojen bez konsenzusa članova Predsjedništva 8. juna. O posebnoj sjednici NSRS, i drugim temama za Dan uživo govorio je Srđan Mazalica, SNSD-ov poslanik u NSRS.

Vladajuća koalicija u RS je 3. put bez podške na posebnim sjednicama. Mazalica ovo objašnjava tako što je vladajuća koalicija ostala bez podrške nakon odlaska DNS-a i SPS-a iz koalicije.

“Zato nema podrške. Neki poslanici su bili na putu, ali i s njima ne bi imali većinu. Ja da sam u opoziciji danas, ja bih svaki put podržao veto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, rekao je jučer Mazalica nakon što nisu dobili u skupštini podršku za veto.

“Nekada je opozicija glasala za interese RS kada je član Predsjedništva bio Mladen Ivanić. Sada imamo dva člana “Bošnjaka”, i uvijek nas preglasavaju. Opozicija sada u RS ne vidi problem u tome, ne podržavaju njegov (Dodik o.a.) veto. Uvijek se obrazloži zbog čega je veto i zbog čeka je to mimo interesa RS, ali više vole vidjeti Dodika na koljenima nego da čuju šta je problem”, kaže Mazalica.

Dodikov veto pao u NSRS

“Ne slažem se sa presudama suda”

Govorio je o nemogućnosti dogovora sa “političkim Sarajevom” koje ima namjeru da napravi unitarnu BiH. Na pitanje o opstrukcijama državnih institucija SNSD-a i političara iz RS, Mazalica je kazao da je za to kriv bivši visoki predstavnik Valentin Incko koji je nametnuo zakon o negiranju genocida.

Nakon toga je odluku NSRS o vetu i njegovo neslaganje o toj odluci uporedio sa genocidom u Srebrenici.

“To vam je isto kada izrazimo neslaganje o odluci suda. Imamo pravo da se ne slažemo sa nekim odlukama suda i svih organa ako nije poticaj na nacionalnu mržnu. Treba kazniti govor mržnje, poticanje na vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Ako vi kažete ‘nož, žica, Srebrenica’ i ja mislim da to treba da bude penalizovano. Treba svaki građanin da ima pravo na svoje mišljenje”, kaže Mazalica i dodaje da je Krivični zakon i ranije imao član koji to kažnjava i da je odluka Valentina Incka da se negiranje genocida zabranjuje, bespotrebna.

“Nisam zadovoljan pozicijom Bošnjaka i Hrvata u RS”

Mazalica kaže da je “političko Sarajevo” zarobilo BiH: “Žele unitarnu BiH i u Predsjedništvu imaju svoje ljude.”

Za Željka Komšića kaže da je Hrvat, ali da nije izabran od hrvatskog političkog tijela i tu vidi problem.

Na pitanje da li se za Hrvate ovako gorljivo bori u RS gdje Hrvata gotovo i nema, Mazalica kaže da se trude da se što više izbjeglih ljudi vrati, ali da ipak nije zadovoljan njihovim statusom.

RS odustala od vraćanja nadležnosti?

Europarlamentarci i članovi Bundestaga nakon posjete BiH, danas su poručili da se u RS mora zaustaviti proces prenosa nadležnosti sa države na entitete i da se mora prestati sa opstrukcijom državnih institucija od strane političara iz RS.

Na ovu konstataciju, Mazalica je kazao da RS želi BiH u EU, ali da ima nekih zahtjeva EU koje ne mogu prihvatiti, posebno ako će institucije RS i njen položaj učiniti slabijim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad