MCP BiH: Na izdavanju covid potvrda sa državnog nivoa se radi od maja

Vijesti 23. nov 202111:01 1 komentar
N1/ilustracija

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za N1 su kazali da je izdavanje covid potvrda regulisano nadležnostima na nivou kantona kada je riječ o FBiH, zatim RS i Brčko distrikta. Kako su naveli, da bi se sa državnog nivoa moglo upravljati sa verifikacijom covid potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta. Na tome se radi još od maja ove godine.

“Ministarstvo civilnih poslova je u svibnju 2021. godine započelo konzultacije svih razina vlasti u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH”, naveli su u odgovoru iz Ministarstva civilnih poslova za N1.

Trenutni QR kod na covid potvrdama u BiH prati tehničke standarde Evropske unije, dodaju iz MCP BiH.

Tijekom konzultacija konstatirano je da sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje, sa integrisanim QR kodom koji prati tehničke standarde Evropske unije. Republike Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu kako evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integrisanim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod)“.

Još dodaju da to za sada nije učinjeno na području FBiH.

Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih kantona. Uspostavljanje jedinstvenog sustava izdavanja COVID potvrda i u Federaciji BiH u mnogome bi olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU zelene COVID potvrde. Ministarstvo civilnih poslova će specimene svih potvrda koje se izdaju u BiH, dostaviti zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili“.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je na ovu temu pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH te očekujemo da se ova informacija razmotri u što skorijem periodu te se po istoj donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sustava digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“.

“Naglašavamo da će Ministarstvo civilnih poslova i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti nadamo se uz podršku svih razina vlasti u području zdravstva a radi omogućavanja olakšanog putovanja bh.građana u prelaznom periodu do utvrđenja sustava za verifikaciju COVID pasoša/Zelenog certifikata u BiH”, zaključuju u upitu N1 iz MCP BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare