MCP BiH ne može razmatrati Pravilnik Agencije za lijekove

Vijesti 01. okt 202114:38 0 komentara
Ankica Gudeljević
MCP BiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine ne može razmatrati Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, koji donosi Agencije za lijekove i medicinska sredstva, saopćeno je danas iz Ministarstva.

Naime, iz MCP BiH navode da se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obratilo Ministarstvu civilnih poslova BiH aktom u kojem je traženo da Ministarstvo civilnih poslova BiH hitno preduzme nadležne aktivnosti i mjere kojima će se omogućiti kontinuirana dostupnost kiska kao lijeka za pacijente koji se liječe od COVIDA-19 u Republici Srpskoj, a u smislu stavljanja van pravne snage Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove – njegovog člana 50, a sa ciljem usklađivanja podzakonskih propisa sa važećom zakonskom regulativom u oblasti lijekova te omogućavanja primjenjivosti propisa od strane pravnih lica koja obavljaju djelatnost proizvodnje i/ili prometa na veliko medicinskih gasova.

U vezi Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove iz Ministartva civilnih poslova navode sliejdeće činjenice.

Predmetni propis je donesen na osnovu člana 16. stav (1) tačka f) Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima (“Službeni glasnik BiH”, broj 58/08), a u kojem je utvrđena nadležnost Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a što se između ostalog odnosi i na utvrđivanje i usaglašavanje dobrih praksi na prijedlog direktora Agencije. Znači predmetni pravilnik je donijelo samostalno Stručno vijeće i u njegovom donošenju nije učestvovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, pa stoga se njegovo eventualno mijenjanje ili stavljanje van pravne snage ne može razmatrati na nivou Ministarstva civilnih poslova BiH, a kako je traženo u aktu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministarstvo civilnih poslova BiH postupa isključivo pod uvjetima i na način kako je to propisano Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, a navedeno se ne odnosi na utvrđivanje i usaglašavanje dobrih praksi u oblasti proizvodnje medicinskih gasova.

U vezi s navedenim predmetni akt će biti proslijeđen direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno Stručnom vijeću Agencije na nadležnost i dalje postupanje, navode iz MPC BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!