Medicinari iz HNK-a i dalje nepovjerljivi prema Vladi, ostaju u šatoru

Vijesti 26. jan 202119:23 0 komentara

Hitno je telefonski zasjedala Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Donesena je odluka da se zdravstvenim radnicima ponudi povećanje plaće. Putem saopštenja, pozvali su samo Sindikat SKB-a na pregovore, ne i Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika HNK. No, medicinari kažu očekuju da im se neko zvanično obrati i na uvid dostavi dokument s ponudom o povećanju plaća. Do tada, ostaju u šatoru.

Neprospavana noć iza nekolicine zdravstvenih radnika. Na ovom mjestu sinoć smo ih ostavili, jutros zatekli. Ispod šatora smjenjuju se štrajkači, novinari i građani koji pružaju podršku. No, ne i političari.

“Bila je velika kiša, čak je i propadavao snijeg u Mostaru, ovo su možda najhladniji dani ove godine. Ovo je najmanje ono što možemo preživjeti ako je to cijena koju trebamo platiti za potpisivanje kolektivnog ugovora. Hladno je ljudima, šator još nije dovoljno opremljen, tek smo ga montirali”, rekao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikat zdravstvenih radnika HNK.

Tokom dana, saopštenje Vlade. Nakon hitne telefonske sjednice, ponovo pozivaju, no samo jedan Sindikat, SKB-a, na razgovor. Nude im povećanje plaće na nivou kolektivnog ugovora koji imaju doktori i stomatolozi. Ipak, morat će se jasno odredi ko će sjediti za pregovaračkim stolom. Vlada ne priznaje Sindikat kojim rukovodi Dalibor Vuković.

“U ovu cijelu priču, u poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih djelatnika moraju biti uključeni i osnivači domova zdravlja, to su jedinice lokalne samouprave, županije, osnivač SKB-a nije samo ova Županija, mora biti uključena Federacija. Moramo sve sudionike zdravstvenog sustava uključiti kako bismo popravili materijalni položaj zdravstvenih radnika”, kazao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Štrajkači i dalje nepovjerljivi prema Vladi. Kažu, stalno nas pozivaju, a nikad ne dođe do sastanka.

“Nikad ne dobijemo poziv, već skoro dva mjeseca, ni poziva, ništa, potpišu protokol onda uvjetuju naš pregovarački tim, pa i kad se želimo dogovoriti u vezi s tim, onda traže mišljenje resornog ministra i tako samo odugovlače u nedogled”, naveo je Ivica Anić, Sindikat SKB Mostar.

U međuvremenu, tokom cijelog dana, kolege, ali i građani, štrajkačima donose hranu, vodu, sokove. Pružaju podršku. Izuzetak nije bio ni Tonči Tepeš. Nije medicinar, ali kaže razumije njihovu borbu.

“Došao sam da pomognem štrajkačima, evo kupio sam neke sokove, da imaju da se malo osvježe dajem im punu podršku u toj njihovoj akciji. Smatram da su nepravedno oštećeni, pogotovo sad u ovom periodu od kad vlada korona, jer stvarno rade što se kaže pod punom ratnom opremom, a Vlada za to nema sluha”, rekao je Tepeš.

Štrajkači kažu, motiviše ih i podrška građana. Kolika je ta podrška, provjerili smo na ulici.

Jedni su rekli da podržavaju, drugi da treba platiti ljude onako kako treba.

“Što se tiče doktora sve pozatvarati. Zato što rade na šest radnim mjesta, svi se dali u politiku, šta rade drugo, ništa. A drugi zdravstveni radnici? A one sestre i ostale, podržavam”, navodi jedan građanin u anketi za N1.

Pojedini zastupnici u Skupštini Kantona, koja je zasjedala danas, također su pozvali Vladu da ispuni zahtjeve zdravstvenih radnika. Tokom štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNK pomoć se pruža samo najhitnijim pacijentima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!