Medicinari zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju u SCC-u

Vijesti 06. nov 202118:58 > 19:43 2 komentara
N1

U BiH 945 novozaraženih koronavirusom, prijavljeno 18 smrtnih ishoda u protekla 24 sata. Vakcinacija se nastavlja. U Sarajevu ovog vikenda moguća je i u tržnom centru SCC i to od 10 do 14 sati. Danas odziv odličan, a evo koje su vakcine dostupne.

 

Moderna, Sinofarm, Fajzer – od danas su dostupne i na punktu za vakcinaciju u sarajevskom tržnom centru SCC. Bez najave, prvom i drugom dozom, pod sloganom ZBOG ONIH KOJE VOLIŠ – vakcinisati se može ovog vieknda.

Mi smo krenuli u promociji vakcinacije da idemo prema našim građanima, kao što znate organizirali smo i po opštinama vakcinaciju, međutim, eto odziv nije bio nešto zadovoljavajući pa nam je pala ideja da pokušamo vakcinisati i po tržnim centrima. Očito je narodu ugodno kad dođu da kupe nešto, popiju kafu, a usput i završe vakcinaciju“, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Kupovina, kafa, ručak i vakcinacija, sve na jednom mjestu. Građani Sarajeva ovaj vikend, od 10 do 14 sati, mogu ispuniti razonodom i odgovornošću ujedno.

Sa odzivom građana zadovoljni su i medicinski radnici. U prvih sat vremena vakcinisano je oko stotinu posjetitelja Sarajevo City Centra.

“Nismo računali da će nam ovoliko doći građana u prvih sat vremena već smo na nekih 100 vakcinisanih građana i to uglavnom prvom dozom što je odlično. Do sad smo dali najviše Pfizer vakcina, komirniti takozvani”, ističe Anisa Bajramović, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS.

Plan je vakcinaciju na punktovima u tržnim centrima nastaviti i idućeg vikenda.

Iduće sedmice smo u tržnom centru Bingo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je u srijedu na sjednici Kriznog štaba donio tu odluku kako bi se što bliže približili našim građanima, kako bi postigli što veći procenat imuniziranih“, ističe Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u Vladi KS.

Što će na kraju, nadaju se, dovesti do stavarnja kolektivnog imuniteta i bolje epidemiološke slike, čemu teži cijeli svijet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare