Među hospitaliziranima i vakcinisane osobe – ali u malom broju

Vijesti 16. sep 202118:43 1 komentar
N1

I danas porazan broj novozaraženih, ali i preminulih. Koronavirus je potvrđen kod 905 testiranih osoba, a registrirano je 30 smrtnih slučajeva. Među hospitaliziranima su i vakcinisane osoba – ali u malom broju.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno vakcinisanih drugom dozom je 172.989, ukupno vakcinisanih samo prvom dozom – 290.503. Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, ispоručiо је zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u Rеpublici Srpskој 289.632 prvе i 233.128 drugе dоzе vаkcinа prоtiv kоvidа 19. I dalje je ogroman broj onih koji ne žele da se vakcinišu.

“Mi sad moramo da objašnjavamo da su vakcine nešto najbezbjednije, najefikasnije što postoji u medicini. I one su bukvalno bezbjednije i efikasnije od bilo kog lijeka koji milioni ljudi gutaju bez bilo kakvog razmišljanja”, kazao je Srđan Lukić, pulmolog.

Dok su mnogi neumoljivi po pitanju vakcinacije, i virus je neumoljiv, bolnice se pune. Krajem sljedećeg mjeseca trebalo bi da dođe do pada brojki, kaže Ednan Drljević šef Infektivnog odjela Opšte bolnice Sarajevo, a sve do tada ćemo imati usložnjavanje situacije. Danas 30 umrlih od posljedica Covida u BiH.

“Među umrlim je jako mali procent vakcinisanih, a među oboljelim može biti jer je imunitet počao da pada nakon 3, 4 mjeseca ili organizam nije u stanju da adekvatno reaguje na određenu vakcinu. Najvažnije je da je smrtnost mala”, kazao je Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo.

Mali procenat vakcinisanih među hospitalizovanim

U Opštoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu, među hospitalizovanim je od 8 do 16 posto vakcinisanih pacijenata. I u bolnicama u Tuzli i Zenici – manji procent vakcinisanih među hospitalizovanim.

“S obzirom na to da se epidemiološka situacija pogoršala, imamo i povećan priliv pacijenata sa Covid 19. Uglavnom se radi o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom i komordibitetima i teškom kliničkom slikom. Trenutno je popunjeno 60% kapaciteta, oko 10 posto pacijenata koji leže u bolnici, koji se liječe od Covid 19 je vakcinisano i za sad mogu reći da imaju kliničku sliku blažu, da do sad nismo imali ni jedan smrtni slučaj pacijenta sa Covid 19 koji su se vakcinisali”, kazala je Dilista Piljić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

“Karakteristika za hospitalizovane Covid pozitivne je da je većina njih nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano. Mislim da smo u ovom valu imali samo dva pacijenta koji su bili potpuno vakcinisani. Iskoristio bih priliku da apelujem na stanovništvo da se vakciniše, da se zaštiti i na neki način prevenira dolazak u Covid bolnicu i liječenje u Covid bolnici”, kazao je Kasim Spahić, zamjenik direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Nadležni kažu, a ovako je u našem programu situaciju objasnio i infektolog Ednan Drljević, da je među umrlim jako mali procent vakcinisanih. Među oboljelim, kako je rekao, može biti i vakcinisanih zbog pada imuniteta nakon 3, 4 mjeseca kod nekih vakcina ili zato što organizam nije bio u stanju da reaguje na adekvatan način na vakcinu. Podvlače da je najvažnije da je smrtnost mala i apeluju na građane da se vakcinišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare