Međugorje: Fenomen koji traje 40 godina

Vijesti 25. jun 202119:09 1 komentar
N1

Kada je prije 40 godina na Brdu iznad Međugorja šestero djece javno progovorilo o onom što se desilo, o navodnom ukazanju Gospe, malo ko je mogao vjerovati da će ovo hercegovačko mjesto postati jedno od glavnih odredišta hodočasnika iz cijelog svijeta.

Sve je počelo kada je šestero mladih na brdu Crnica iznad Međugorja vidjelo bijelu pojavu sa djetetom u ruci. Kasnije će posvjedočiti da im se ukazala Gospa, božanske ljepote, crne kose i plavih očiju. Otkrila im je, kazali su, tajne koje tek trebaju biti objavljene svijetu. Kada smo prije nekoliko godina u Međugorju posjetili najpoznatiju među šestero vidjelica, o tajnama nije željela govoriti, no jeste o duhovnoj obnovi o kojoj kako nam je kazala, redovno razgovara sa Gospom.

Preko 60.000 navodnih ukazanja registrovano je od 1981. godine. Iako bivši sistem nije blagonaklono gledao na ukazanja što je rezultiralo pritiscima pa i pritvaranjem i pojednih svećenika, broj hodočasnika nastavljao je rasti. Unatoč i vrlo jasnom stavu Katoličke crkve u BiH i tadašnjeg hercegovačkog biskupa Ratka Perića da je iza svega šarlatanstvo.

Kada su prvi hodočasnici stigli u Međugorje, Crkva svetog Jakova stajala je okružena jedino duhaništima. Vjerski turizam kao poseban fenomen, procijenio je u svojoj doktorskoj disertaciji Vencel Čuljak prema kojem je turistička potrošnja od 1981. do 2013. iznosila 2,85 milijardi eura, troškovi putovanja stranih i domaćih hodočasnika preko 8,5 milijardi eura, te da je Crkva u Međugorju u istom razdoblju ostvarila ukupni prihod u iznosu od 290 milijuna eura.

Sa nešto preko 2.300 stanovnika, Međugorje je do korone raspolagalo sa blizu 20.000 kreveta. Zvaničnih procjena nema jer se malo toga slilo u državnu kasu.

Sve se promijenilo prošle godine kada je zbog pandemije Međugorje ostalo bez turista.

Jugoslavenska biskupska konferencija 1991. godine nije potvrdila ukazanja. Posebna komisija Svete Stolice osnovana 2010. godine dostavila je svoj izvještaj papi koji bi trebao dati konačan stav, no on se ne može izreći dok se navodna ukazanja događaju. No, u izvještaju su posebno analizirana ukazanja, kada su ”vidioci” bila djeca, sadašnja ukazanja ali i duhovna obnova. Odgovarajući na novinarsko pitanje, papa Franjo je jednom prilikom kazao i da Marija nije direktor poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke. Početkom 2019. ipak je dopustio službeno organiziranje hodočašća u Međugorje, no do danas ovo mjesto nije i zvanično proglašeno svetištem, što se u Međugorju godinama najavljuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare