Međunarodne organizacije u BiH: Povorka je simbol jednakosti i nediskriminacije

Vijesti 14. avg. 202115:142 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z. / N1

Međunarodne organizacije i ambasade u Bosni i Hercegovinu u zajedničkoj izjavi čestitale su Organizacionom odboru, učesnicima, domaćim institucijama i građanima BiH na uspješno organiziranoj Povorci ponosa u Sarajevu.

“Ova Povorka je snažan simbol jednakosti i nediskriminacije, signalizirajući da sve osobe u BiH uživaju ista ljudska prava. Podrška vlasti u organizaciji i održavanju događaja je pozitivan primjer liderstva ka osiguravanju poštivanja različitosti kao izvora snage, a ne podjela”, naveli su u saopćenju.

S ciljem dodatnog jačanja zaštite prava na slobodu izražavanja i mirno okupljanje, pozvali su vlasti u cijeloj zemlji da i dalje rade na unapređenju zakonodavstva, kako bi se osigurala efektivna primjena tih prava.

Smatraju da bi to približilo BiH evropskim i međunarodnim standardima, te predstavljalo iskorak u ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Zajedničku izjavu potpisuju: Ured Evropske unije u BiH, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu, Ujedinjeni narodi u BiH, Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH te ambasade Austrije, Bugarske, Češke Republike, Francuske, Njemačke, Grčke, Hrvatske, Italije, Kraljevine Nizozemske, Norveške, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Španije, Švedske i Velike Britanije u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar