Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji: Svijet koji je mnogo drugačiji i ljepši

Vijesti 05. sep 202121:40 0 komentara

Na jezeru Kop šićki brod u Tuzli održava se Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji. Organizator je Eko ronilačka grupa invalida iz Lukavca. 50 takmičara iz cijele BiH i Srbije ima priliku kroz objektiv dočarati sve ljepote vodenog svijeta.

Za slatku i hladnu vodu jezera Kop Šićki Brod potrebna je i posebna oprema poput termo veša te posebnih odijela.

Nova dimenzija

“Danas lično koristim polusuho odijelo, peraje, maske, regulator, boca od 15 litara i to je to. Ovo je kamera GO Pro 9, vrlo jednostavna za rukovanje. Imamo ručke sa lampama koje su nama potrebne da posvijetle na mjestima gdje je mračno. Ovo je vrlo jednostavno i razlikuje se od DSRL aparata koji su složeniji za upotrebu”, rekao nam je Mirza Tahirović iz Kluba vodenih sportova Sarajevo

Miroslav Dabić iz društva podvodnih aktivnosti Sombor povodnom fotografijom se bavi desetak godina.

“To je zahtjevna disciplina zato što se mora položiti kurs za ronioca, da se ima odgovarajuća ronilačka oprema i odgovarajući aparat, odnosno, kućište za fotoaparat. Sam podvodni svijet je jedna nova dimenzija”, rekao je.

A tu dimenziju rado otkrivaju i fotografišu i mlađe generacije koje kažu da ne razmišljaju koliko je boca sa kisikom teška već uživaju u ljepotama ispod vode.

“Nikada nisam mislila da ću dovdje doći. Mislila sma da ću samo roniti ali kad sam počela fotografisati, to je postala velika ljubav. Mnogo je zanimljivo, nije kao izvan vode. Podvodni svijet je mnogo drugačiji i ljepši”, kazala nam je Kanita Husović, iz Eko ronilačke grupe invalida Lukavac.

Lamija Zubčević iz Kluba vodenih sportova Sarajevo, navela je da najčešće vidi ribe.

“Kada sam ronila u moru, vidjela sam ražu i murine”, dodala je.

Član žirija je svjetski priznati podvodni fotograf Adnan Drnda koji naglašava da je najbitnije uskladiti ronilačke i fotografske sposobnosti te znati upravljati svjetlošću.

“Nakon dva ili tri metra pod vodom, mi gubimo spektar boja. Gubimo crvenu, narandžastu i žutu boju i sve nam je zeleno i plavo i moramo povratiti te boje. To vraćamo sa vještačkom rasvjetom, kontinuiranom ili fleševima. Osim vraćanja boja kakve jesu, moramo raditi balans ambijentalne rasvjete i vještačke”, rekao je Drnda.

Opstanak lokacije

Ovdje se može vidjeti štuka, crni somići, lipljen, šaran, vodene zmije, bjelouške, ribarice. Posebno je atraktivna ambijentalna fotografija, igra svjetlosti i sjene sa trskom koja je uz obalu ali bitno je to sačuvati.

“Dosadašnje aktivnosti smo provodili kada je u pitanju ekologija na jezeru, po pitanju čišćenja, odvoza smeća, poribljavanja. Dali smo svoj doprinos ali i pokazali kakvu ljepotu imamo i nažalost imamo situaciju da se moramo boriti za opstank ovakve lokacije”, rekao je Bilal Šarić iz Eko ronilačke grupe invalida Lukavac.

Jezero je bilo predviđeno za lokaciju na kojoj bi se odlagala šljaka i pepeo iz Termoelektrane Tuzla. Međutim zalaganjem aktivista, mještana te lokalnih zajednica Tuzle i Lukavca, jezero ostaje rekreativna zona.

Kako su organizatori kazali, ovo jezero je specifično po bistroj vodi. Organizovanje takmičenja u podvodnoj fotgrafiji jedan je od načina da se skrene pažnja na zaštitu okoliša ali i da se pokažu sve ljepote flore u faune koje ima jezero Kop Šićki Brod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!