Medvedev: SAD hoće da unište Rusiju – to vodi ka „velikoj nuklearnoj eksploziji“

Vijesti 23. mar 202217:44 0 komentara
Tanjug/Zoran Žestć

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije (od 2008. do 2012), koji je trenutno zamjenik sekretara ruskog Savjeta bezbjednosti i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, kazao je da bi Zapad mogao da klizne u nuklearnu distopiju ukoliko Vašington nastavi sa, kako to Kremlj naziva, dugoročnom zavjerom da uništi Rusiju.

On je istakao da su se SAD namjerile da unište Rusiju kao deo „primitivne igre“ od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Rojters.

To znači da Rusija mora biti ponižena, ograničena, razbijena, podjeljena i uništena“, kazao je Medvedev (56).

Rojters ocjenjuje da gledišta Medvedeva, koji je nekad smatran jednim od najmanje oštrih pripadnika Putinovog kruga, pružaju pogled na stavove unutar Kremlja, dok se Moskva suočava sa najvećom konfontacijom sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962.

SAD stalno ponavljaju da ne žele uništenje Rusije i da je u njihovom ličnom interesu prosperitetna, stabilna i otvorena Rusija, navodi Rojters.

Medvedev je, međutim, poručio da Kremlj nikada neće dozvoliti destrukciju Rusije, ali je upozorio Vašington da ukoliko bude ostvario svoje, kako je rekao, “destruktivne ciljeve”, svijet bi mogao da se suoči sa distopijskom krizom koja bi se okončala “velikom nuklearnom eksplozijom”.

On je takođe opisao sliku postputinovskog svijeta koji bi uslijedio posle kolapsa Rusije, koja ima više nuklearnih bojevih glava od svih ostalih zemalja.

Uništenje najveće svjetske zemlje po površini moglo bi da dovede do nestabilne vlasti u Moskvi, “sa maksimalnim brojem nuklearnog naoružanja uperenog u mete u SAD i Evropi”, upozorio je Medvedev.

Propast Rusije, dodao je, doveo bi do toga da bi pet ili šest nuklearnih zemalja širom Euroazije bilo predvođeno “ludacima, fanaticima i radikalima”.

“Da li je ovo distopija ili neka ludačka prognoza budućnosti? Da li su ovo Petparačke priče? Ne”, poručio je Medvedev.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!