Mehić za N1: Penzioneri će u maju dobiti retroaktivno povećanje penzija od 7,3%

Vijesti 21. apr 202215:00 > 15:053 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH za N1 je kazao da će penzioneri u ovom entitetu prilikom isplate penzije u maju dobiti retroaktivni iznos povećanja penzije od januara do aprila u iznosu od 7,3 posto.

Mehić za N1 kaže da iako je Vlada FBiH svoje obećanje ispunila, povećanje nije dovoljno.

“Zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, rasta inflacije mi nismo zadovoljni ovim redovnim povećanjem”, istakao je Mehić.

Na ovo redovno povećanje penzija Vlada FBiH usvojila je vanredno povećanje penzija od 3,5 posto koje će penzionerima biti isplaćeno na junsku penziju sa novom osnovicom od 7,3 posto a koju će pripadnici treće životne dobi dobiti u julu.

“Iako su ispunjeni svi parametri da dođe do vanrednog povećanja penzija od rasta BDP, da nema deficita u budžetu, mi u Udruženju ne razumijemo zbog čega to vanredno povećanje penzija iznosi samo 3,5 posto”, pitaju se u Savezu udruženja penzionera FBiH.

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se penzioneri nalaz, naročito oni sa minimalnim penzijama, uzimajući u obzir enorman rast cijena osnovnih životnih namirnica ali i energenata iz Saveza udruženja penzionera FBiH obratili su se Vladi FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem da što prije kreira posebne vidove pomoći ovoj osjetljivoj populaciji u društvu.

Vezane vijesti

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar