Mehmedović: Očekujemo akcija Schmidta, u suprotnom Dayton više ne postoji!

Novi dan 21. sep 202109:10 > 12:33 10 komentara

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 kako očekuje akciju od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u rješavanju krize u državi. Međutim, ukoliko Schmidt tako ne uradio onda je, po Mehmedoviću, jasna situacija - da više ne postoji Dejtonski mirovni sporazum i da je stavljen van snage.

N1: Vaš komentar na jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma?

Šemsudin Mehmedović: Jučerašnja sjednica je pokazala da Zastupnički dom može funkcionisati bez ucjena bilo kojeg političkog faktora. Nije dobro ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini. Kriza je nastala nakon odluke bivšeg visokog predstavnika, a od novog očekujemo akciju, da odgovori zadacima koji su mu naloženi Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko to ne uradi Bosna i Hercegovina i njeni građani su prepušteni sami sebi.

Šta ukoliko dođe do toga?

Ukoliko nema dejtonskog Ustava potpuno je jasna situacija da više ne postoji Dejtonski mirovni sporazum i da je on stavljen van snage. Republika Bosna i Hercegovina je prihvatila Dejtonski sporazum pod uslovom da se u potpunosti implementira. Dayton se danas ne implementira, čak imamo da se potpisnice sporazuma prema BiH ponašaju kao prema ratnom plijenu. Očigledno smo prepušteni sami sebi.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović jučer je poručio kako čeka Dodika, Izetbegovića i ostale da nađu izlaz iz situacije, a Nenad Stevandić kazao je da “učestvuju u radu, ali ne pristaju na diskriminaciju”.

Opozicija u Republici Srpskoj se ponaša kao frakcija Dodikove stranke. Po čemu su oni diskriminisani? Sve što ne žele to se i ne usvaja. Imaju mehanizme i blokade.

Da li je ovo vrhunac krize?

Kriza u državi traje unazad 30 godina. Sigurno je da oscilira, nekad snažnije ili blaže. Ukoliko ova situacija duže potraje može doći do institucionalne krize u punom kapacitet. Onda život staje, a ne smije stati. Mi ćemo učiniti sve da odblokiramo stvari u onoj mjeri koliko imamo ovlaštenja.

Mehmedović: SDA ruke vezane

Šta može učiniti SDA?

SDA kao jedan od najsnažnijih političkih faktora u državi vrši analize, pravi alternative i spremna je da razgovara sa svima o civilizacijskim vrijednostima. O nekim stvarima se ne može pregovarati. Nama su ruke prilično vezane kada je u pitanju blokada institucija.

Ko ih je vezao?

Imamo Ustav takav kakav je. Možemo ga poštovati ili ne, ali ja sam da se Ustav poštuje. SDA u skladu sa ustavnim ovlaštenjima radi ono što može. Ne možemo se uplitati tamo gdje nam nije mjesto. Ne možemo mi natjerati nekoga da prisustvuje sjednicama.

Dodik je nedavno u Beogradu kazao da je njegova država Srbija, a ne Bosna i Hercegovina?

On je tom izjavom ponizio svoje sunarodnjake. Također, potvrdio je da je izvođač radova i eksponent politike Vučića koji sebe od milja zove predsjednikom svih Srba. Projekat “srpski svijet” je na sceni, tj. njegova realizacija. To je vrlo opasno, i da kažem otvoreno – ima fašističke elemente u svojoj suštini. “Srpski svijet” je nastavak Miloševićeve politike “svi Srbi u jednoj državi”. Nama je to poruka da za ostale nema mjesta, ocijenio je Mehmedović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare