Mehmedović: Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju „morsku Herceg-Bosnu“

Vijesti 11. maj 202215:10 5 komentara
N1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine reagirao je na zgražanje hrvatskih dužnosnika na Orbanove izjave o "otetom moru".

Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju „morsku Herceg-Bosnu“. Hrvatski vrh je izgubio pravo da negoduje zbog izjava Orbana oko „oduzetog mora“ u Hrvatskoj. I Milanović je u najvećoj mjeri oduzeo to pravo miješajući se u unutrašnje stvari u BiH. Od Tuđmana do Milanovićevog neprestanog miješanja u unutrašnje stvari u BiH je period od 30 godina i hrvatski Orbani se nisu ni za nijansu promijenili.” navodi Mehmedović.

Kad je Orban „častio“ Dodika finansijsom pomoći za separatizam RS-a, Hrvatska se nije bunila .
Orban je samo naučio lekciju iz Hrvatske. Hrvatska je devedsetih agresijom na BiH dala poduku Orbanu. Samo Orban (još) nije ništa uradio, a Hrvatska mu je agresijom na BiH pokazala kako to Hrvatska radi. Tuđmanov i Miloševićev virus je zarazio Orbana. Hrvatska već tri decenije demonstrira teritorijalne i političke pretenzije prema BiH. I u slučaju izbornog zakona i Milanović i Plenković rade isto što i Orban. Sad im se vratilo. Vidite kako je kad imate Putinovce za susjede, i kada se iznose ne baš očekivani politički stavovi, koji ugrožavaju vaš integritet!” piše Mehemdović.

Više Mađara u Hrvatskoj, nego Hrvata u BiH

Grlić Radman je odmah pozvao Mađarskog ambasaadara na sastanak da mu „pojasni“ Orbanove izjave.
Šta mu mađarski ambasador u Hrvatskoj može odgovoriti: „Pa vi više govorite o BiH i izbornom zakonu druge zemlje nego o svojoj zemlji i izbornom zakonu u svojoj zemlji. Šta smo mi Madjari uradili ono što vi već ne radite i sada i već 30 godina.
Zamislite još situaciju da je Premijer Hrvatske Mađar, i da očekujete od njega da uputi Premijeru Mađarske notu kojom se negoduje zbog izjava Orbana, da je to miješanje u unutarnje stvari Hrvatske….ne to je nemoguća misija…mi u Bosni živimo stim 30 i više godina, i niko nas ne razumije. Nakon ovoga nadam se imat ćemo bolje razumijevanje od susjeda, bar!
Orban je tek krenuo na kupanje u „mađarskoj Herceg-Bosni“ a Hrvatska mu je od Tuđmanaa još pripremila i peraje i kupaće gaće.
Uostalom, više je Mađara u Hrvatskoj, nego Hrvata u Bosni! U čemu je problem susjedi!? Kako se ćutite?” napisao je Mehemdović u svom obraćanju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare