Mehta: Biće obezbjeđene potrebne količine uglja za grijanje u Zenici

Vijesti 12. feb. 202117:102 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, potvrdio je danas da je postignut dogovor između Arcelor Mittala i Rudnika Banovići, te da će biti obezbjeđene potrebne količine uglja za grijanje u Zenici.

“Ono što sam želio spomenuti je, da uz pomoć ministra Nermina Đindića, uspjeli smo pronaći izvor uglja. Zadnja dva ili tri dana smo imali problema sa nedostatkom uglja što je moglo prouzrokati probleme sa grijanjem kao i probleme u našoj proizvodnji. Imali smo zalihe ugla za samo dva dana, a danas smo sa ministrom uspjeli pronaći drugi izvor uglja. Uspjeli smo dobiti ugalj iz Banovića čime ćemo uspjeti povećati proizvodnju na našim kotlovima i samim tim ćemo imati povećanu proizvodnju grijanja pare”, kazao je Mehta, dodavši da se na ovaj način osiguralo da sada se ima dovoljno zaliha energetskog uglja.

Napomenuo je i da se ide sa projektom toplane Zenica, te da je ovo zadnja sezona u kojoj će kupovati ugalj.

“Ta sezona traje još dva mjeseca i nismo očekivali probleme u RMU Zenica, posebno kad znamo činjenicu da je taj rudnik dio grupacije Elektroprivrede. Razgovarali smo sa rudnikom i oni su nas uvjeravali da ćemo dobiti ugalj i dobivali smo. Na žalost, iznenada se pojavila informacija sa nedostatkom uglja i nismo mogli biti svjesni internih problema. Tu smo imali problem, ali ovo je lekcija za nas”, zaključio je direktor ArcelorMittal Zenica.

Podsjetimo, građani Zenice su imali problema sa isporukom toplotne energije za grijanje stambenih i poslovnih prostora koju je prouzrokovao nedostatak uglja uslijed štrajka rudnika iz Zenice i Breze.

Zenički rudari, podsjetimo i to, danas su prekinuli štrajk glađu u koji su stupili u srijedu u 18 sati, ali, kako je potvrdio predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj, biće nastavljen generalni štrajk u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica.

Komentari

Vaš komentar