Mektić: Cvijanović će biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Vijesti 23. jun 202217:35 > 17:39 1 komentar
Dragan Mektić (N1)

Dragan Mektić, državni parlamentarac i nekadašnji ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da prema informacijama koje ima Željka Cvijanović, trenuta predsjednica entiteta Republika Srpska, bit će kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. Također, Mektić se osvrnuo i na izvještaj Privremene istražne komisije za pravosuđe.

Danas je služebno promovisan izvještaj Privremene istražne komisije za pravosuđe pri Parlamentu. Šta su po vama glavni zaključci ovog izvještaja?

Mi smo proveli duži vremenski period radeći na tome Izvještaju, imali smo pomoć raznih eksperata. Saslušali smo veliki broj svjedoka koji prije svega dolaze iz pravosudnog miljea i tom prilikom došli smo do frapantnih činjenica koje su govorile da mnoge stvari ne funkcionišu u pravosuđu, da se neke stvari rade protivzakonito, da su nekompetentne osobe u pravosuđu. Na osnovu svega toga sačinili smo jedan obiman izvještaj. Sav taj materijal sadrži preko 1.000 primjeraka, a sam Izvještaj je na preko 100 stranica. Ključna stvar je da se poboljša pravni okvir, da se institucionalno neke stvari drugačije i bolje rješe i prije svega da se utvrde konkretni i bolji kriteriji kod odabira nosioca pravosudnih funkcija.

Šta znači taj Izvještaj, on nije obavezujući?

Mi smo formirani od Predstavičkog doma PS BiH sa ciljem da utvrdimo stanje u pravosudnom sistemu. Bilo je tu opstrukcije kod nekih parlamentaraca. Rad ovog istražnog tijela nisu podržali poslanici SNSD-a i HDZ-a. Mi smo imali i jedan broj opstrukcija i od samih nosilaca pravosudnih funkcija. Tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je uputio jedan akt svim sudijama u BiH u kojem ih je obavijesti da nisu obavezni da se jave na poziv istražne komisije i da svjedoče. Bili smo uporni u toj komunikaciji. Jedina osoba koja je izbjegla saslušanje je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Da li je uopšte bilo realno očekivati kandidatski status za BiH?

Po meni bi bilo nerealno to očekivati. Imali smo dovoljno vremena prije svih, u posljednje četiri godine apsolutno ništa nije urađeno u rješavanje 14 prioriteta EK-a. Mislim da su to bili iluzorne ambicije i neki marketinški pozivi pojednih političara.

Dodik je poručio bez statusa nema ni dogovora iz Brisela? Kako on moze očekivati status nakon sastanka sa Putinom i njegove secesionističke politike?

Politika Milorada Dodika već duži vremenski period ne ide u prilog evropskim integracijama. On koji je bio jedan od ključnih nosilaca vlasti nije apsolutno ništa uradio po tom planu da BiH dobije status kandidata.

Jeste li bili na skupu veterana VRS-a, je li to bio opozicioni skup, šta su opzicionari radili tamo? Je li opozicija manipulise veteranima VRS-a?

Ja sam član Udruženja, učestvovao sam u radu i pripremama tog skupa. Predstavnici Udruženja sastali su se prvo sa Dodikom i tražili su da im se obeća da će njihov status biti stavljen kao tačka dnevnog reda u NSRS. Odbijen je njihov zahtjev pa su predstavnici razgvorali sa rukovodstvom NSRS-a. I oni su odbili taj zahtjev. I onda su oni pozvali predstavnike svih partija u RS-u.

Imate li saznanja ko će biti kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Koliko ja imam informacija, Cvijanović će biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare