Mektić: Ko god da je rekao nešto protiv Gordane Tadić došao je ‘na tapet’

Vijesti 16. jul 202117:52 > 19:30 0 komentara

Dragan Mektić, bh. parlamentarac i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, komentarisao je hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, rekavši da ga je očekivao i da je sve nagovještavalo da će se to desiti. On je rekao da je sve što se dešava zapravo rezultat rada Gordane Tadić i njenog dogovora sa HDZ i SNSD, te da ona vrši udar na ustavno-pravni poredak BiH. Mektić je mišljenja da ko god je rekao nešto protiv nje - došao je na 'tapet Tužilaštva BiH'.

Mektić je istakao da je kao ministar sigurnosti bio u zakonskoj obavezi sa sarađuje sa OSA-om i njenim direktorima, koja je bila korektna i u okviru nadležnosti.

“Na osnovu informacija koje sam dobijao – prenosio sam u određene strategije, bilo mi je uvijek zadovoljstvo sarađivati sa OSA-om, i mislim da je to obaveza svakog ministra”, izjavio je Mektić.

Što se tiče diplome Osmana Mehmedagića, iznad koje stoji znak pitanja, Mektić je rekao da je zapravo najviše sporno ponašanje Tužilaštva BiH prema bezbjedonosnim agencijama.

“Ja mislim da ovo što se događa, što radi Gordana Tadić, zapravo udar na ustavno-pravni poredak BiH, posebno na bezbjednosni sistem BiH i da je ona svojim mjerama i radnjama zapravo mnogo utiče. Ne mogu reći da je pod pritiskom politike, ali u skladu sa određenim političkim dogovorima sa HDZ i SNSD, da je to dogovorno se radi da se uruši bezbjednosni sistem BiH. Kada njega urušite, urušite ustavno-pravni poredak države”, rekao je Mektić.

Mektić: Kad-tad će Tadić morati odgovarati

“Gordana Tadić mora kad-tad, nadam se vrlo brzo, odgovarati za sve što je radila, za sve postupke koje je preduzimala i da će snositi odgovornost. Vi vidite da sve njene prijave i istrage se okončavaju na sudu BiH i na drugim sudovima, padaju. Ona nema nijedne pravosnažne preusde. To radi tendenciozno i u skladu sa političkim dogovorima sa partijama koje sam naveo”, dodao je Mektić u telefonskom javljanju za N1.

VEZANE VIJESTI

Mektić se nada da će novi VSTV imati dovoljno hrabrosti i odgovornosti da će donijeti odluku kojom će smijeniti Gordanu Tadić sa mjesta glavne tužiteljice BiH.

“Ona je grubo zloupotrijebila svoja ovlaštenja, na način da nije primjenjivala zakonske odrebe u svom radu. Oslonila se na dva-tri tužioca. Postoje osobe u bezbjednosnom sistemu koje imaju svoje tužioce”, kazao je Mektić.

Oleg Čavka, tužilac u slučaju Mehmedagić, je rekao da trpi pritiske nakon hapšenja. Mektić kaže da se tu ne radi o pritisku, nego zloupotrebama Gordane Tadić.

“Obračun sa kritičarima, radi za interese HDZ i SNSD”

“Pazite, ko je god u ovom sektoru rekao ijednu kritku prema Tadić, prema Tužilaštvu BiH, kao neefikasnoj i korumpiranoj instituciji, taj je došao na tapet i protiv njega se serijski otvaraju određene istrage i provjere. Vi vidite, to nije pritisak. Ja godinama ukazujem na činjenicu da Tužilaštvo ne radi, da je kriminalizovano, korumpirano, zato se protiv mene pokreću postupci i istrage”, dodao je.

Prema njegovim riječima u ovoj državi koja je duboko korumpirana – jedino nosioci određenih funkcija u bezbjednosnom sektoru bivaju istraživani, kao da u ostalim segmentima nema kriminala.

“Ona se obračunava sa kritičarima, sa oponentima partija koje stoje iza nje i za čije interese ona radi. To su izmmišljene istrage, to su montirani procesi i zato sve pada na sudu”, izjavio je Dragan Mektić.

Nemamo nijedne osuđujuće presude u svim njenim postupcima, istakao je gost N1, te rekao: “Dajte mi jednu pravosnažnu presudu i reći ću da radi časno svoj posao.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!