Mektić: Ne odustaj Mile, ikono naša, ratovat ćemo svi za tebe nesuđeni generale

Vijesti 08. dec 202117:47 2 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas kako ni on niti bh. entitet Republika Srpska nemaju namjeru ratovati. Njegova izjava izazvala je reakciju bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Dodik je kazao kako RS ima pravo na svoju vojsku.

“Ovo su političke inicijative – da se povuče saglasnost sa vojske, VSTV-a i indirektnih poreza – to nisu ratne inicijative. RS neće ratovati ni u kakvim okolnostima. Ako bi neko i oružano napao RS, mi ćemo se boriti političkim sredstvima. RS ima načina da odbrani sebe, da ojača svoju poziciju. Žao mi je što se neki u RS utrkuju da budu veći od ovih iz Federacije”, istakao je te se ponovo pozvao da ono što rade u RS, rade u “skladu s Ustavom”.

Mektić je upitao Dodika “pa čemu onda formiranje vojske RS”.

“RS ima pravo na vojsku po Ustavu i Dejtonskim sporazumom, ima pravo na sud i tužilaštvo, ima pravo da ima nadležnost nad fiskalnim sistemom u BiH i sve je to funkcionisalo do 2006. – bila je vojska, indirektni porezi, a onda je arogancijom visokih predstavnika sve ukinuto i prebačeno gore“, rekao je Dodik.

Bivši ministar sigurnosti BiH je nakon toga poručio: “Ne odustaj Mile, ikono naša, ratovat ćemo svi za tebe nesuđeni generale”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare