Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Vijesti 17. mar 202214:15 > 14:30 4 komentara
Foto: F.Z./N1

Bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prvostepenom presudom Suda BiH danas je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti prilikom provođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva.

Osim Mektića, optužbe su oslobođeni Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija. Podsjetimo, njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta više od 200.000 KM.

Projekt se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je oslobođen optužbi da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija oslobođenja optužbi kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
foto: F.Z./N1

Mektić, Golijanin i Garaplija oslobođeni su optužbi za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica Mektića, Golijanina i Garapliju teretila je i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavljalo na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare