Mektić: Sasvim je jasno da NSRS ne može derogirati državni zakon

Vijesti 07. dec 202118:18 > 20:47
Podijeli:
Izvor: N1

Dragan Mektić, SDS-ov zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za N1 je, između ostalog, govorio i o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH navodeći da su potezi koje on pravi prevarantski i da ne može Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) derogirati državne zakone.

Mektić tvrdi da SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom pokušava ući u izbornu godinu sa jednom drugom vrstom manipulacije i prevare građana.

“A to je ovo što on zapravo radi u posljednje vrijeme. On je sam i vidio i osjetio da je izgubio podršku građana, da je njegova politika bila prevarantska, da se tokom njegove politike opljačkala Republika Srpska. Ovo je sada njegov način da ponovo prevarom dođe do vlasti u RS. I zato sam očekivao ovu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), ali nisam očekivao i to se ispostavilo kao tačno da će on ponuditi da se na skupštini usvoje zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti. Sada je on to sve pretočio u jednu informaciju koju će razmatrati u NSRS-u, a ustvari informacija nije nikakav dokument koji ima bilo kakvu pravnu formu ili pravnu vrijednost. Vi čak informaciju ne možete ni usvajati, vi je samo čujete i time je sve završeno. Informacija se samo primi k znanju”, naveo je Mektić.

Kako dalje navodi, Dodik možda čak ide i na to da donese neke zakone u kojima će odgodu stupanja na snagu tih zakona odgoditi za šest mjeseci.

“U tome će proći izbori i poslije se neće ništa dešavati. Pa sam je Dodik potpuno svjestan da se rasprava o prenošenju nadležnosti ne može vršiti na takav način. Zapravo ne možete vi imati zakone na državnom nivou koje je donio Parlament BiH i u čemu je učestvovao SNSD i sada nekom informacijom derogirati zakone. Pa to je sasvim jasno Miloradu Dodiku, međutim, on time pokušava izmanipulisati i prevariti ovaj narod da u izbornoj kampanji skrene pažnju s ključnih ekonomskih, životnih i egzistencijalnih pitanja, pitanja odlaska mladih ljudi i pustošenja RS na neke druge teme dizanjem etnonacionalističkih tenzija i retorike te je na osnovu toga dobijao izbore”, dodao je Mektić.

Dodik je najavio i bojkot izbora te da će se pridružiti u tome Draganu Čoviću ukoliko se ne dese izmjene Izbornog zakona. Pitali smo Mektića kako to komentariše.

“Ne znam u kojem svojstvu to Milorad Dodik izjavljuje da će se dogoditi u RS. On ne vrši nikakvu funkciju u tom entitetu, on je predsjednik jedne od mnogih političkih partija koje egzistiraju u samoj RS i istovremeno je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ne vidim način i instrumente kako on može da ospori jedne izbore osim da ih može bojkotovati tako što će pozvati jedan dio svog članstva da ne izađe na izbore, ali to u suštini ne znači ništa”, istakao je Mektić.

Šaljivo smo konstatovali da možda pozove ljude da glasaju za SDS, čiji je član Mektić.

“Pa to bi mu bilo najpametnije”, kratko je dodao Mektić.

U medijima se pojavila vijest da Aleksandar Vučić, preddsjednik Srbije pokušava preko posrednika izdati Milorada Dodika, što je potvrdio i Mektić rekavši da raspolaže sličnim informacijama.

“Mislim da je Milorad Dodik postaje ogroman balast (teret) Vučiću koji je preokupiran svojim problemima i izborima koji su početkom naredne godine. Možda to neće toliko direktno pokazivati, ali u svakom slučaju on je već poslao određene poruke i morat će se distancirati od Dodika želi li prije svega imati jednu mirnu situaciju. Jer njega Dodik ne uvlači samo u probleme unutar RS, već je postao regionalni problem, dovodi u pitanje i reviziju nekih postignutih dogovora i sporazuma koji su okončali rat u BiH. Lično imam vrlo pouzdane informacije koje tome idu u prilog. Imam informacije da će se distancirati od Milorada Dodika i da mu neće dati podršku za njegova rješenja koja ima za BiH. On je svjestan i kriminala koji se odvija u RS, ali pitanje je tajminga i izbora u Srbiji koji su početkom naredne godine i koji možda neće odmah imati vremena za to, ali je svjestan da mu je Dodik teret”, poručio je Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar