Mektić za N1: Pod kojim uslovima će se opozicija vratiti u državne institucije

Vijesti 08. feb 202218:11 > 19:10 1 komentar
N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić danas je za N1 govorio o političkim odnosima u BiH, te komentarisao održavanje sjednice NSRS kazavši da se radi o manipulaciji SNSD-a koji u "svemu tome ima sasvim drugu namjeru".

Zakon o VSTV-u na današnjoj sjednici NSRS?

Ja bih prije svega rekao da to nije iskrena namjera vladajuće pozicije u RS, prije svega SNSD-a i da oni u svemu tome imaju sasvim drugu namjeru. Do sada kroz nekoliko izbornih ciklusa oni su izbore dobijali na nacionalnoj ekstremnoj priči, pomoću koje su vršili homogenizaciju glasačkog tijela u RS i prema svim dosadašnjim ispitivanjima rejting SNSD-a vrlo slabo stoji. Potrebno je smisliti i izmisliti novu priču, sa novim manipulacijama, za novu prevaru srpskog glasačkog tijela u RS. Oni su se odlučili na kažem još jednom, ovu manipulaciju građana, vezano za pitanje povratka nadležnosti RS i to nadležnostima koje su sporazumno prenesene i u kojima je učestvovao SNSD. Radi se o čistoj manipulaciji jer se taj zakon planira donijeti na način da ima odgodni karakter, sa rokom od godinu dana, te je bitno “navući” i prevariti glasačko tijelo u RS i na taj način se održati na vlasti, a sve zbog golemog i velikog straha od odgovornosti za sav kriminal i pljačku koju su počinili u prethodnom periodu“, kazao je Mektić.

Ipak, u svemu postoji i druga strana medalje, kazao je.

Druga strana medalje, kada bi bile iskrene namjere o kojima SNSD govori, tome bi trebalo prilaziti na drugi način. Na ovaj način na koji to oni rade, izaziva gnjev i neodobravanje međunarodne zajednice i dovode u pitanje ono o čemu je govorio Čović u NSRS, Dejton 2, u vrlo nezavidnu situaciju samu RS. Kažem još jednom, mislim da je to čisti predizborni trik i manipulacija kao i sa zakonom o agenciji za lijekove. Vidjet će se da od toga nema ništa“.

Anton Kasipović kao ministar pravde, mislim da je kao čovjek odgovoran i svjestan cjelokupne situacije u koju se može dovesti sama republika. Očigledno je međunarodna zajednica odlučna u svojim zahtjevima da se od toga odustane. Računa na moguće sanckije i sve što se može vezati za njega lično. U isto vrijeme vrlo čudno je što prijedlog tog zakona ide direktno iz SNSD-a što govori o tome da to nije prošlo stručnu analizu ministarstva prvde, nego je to politička odluka SNSD-a koju oni plasiraju preko svog poslaničkog kluba. Sve ide u prilog činjenici da je to čista politička manipulacija koja ima jedini interes da pokuša donijeti SNSD-u što više glasova na sljedećim izborima“.

Aplikacija Sky?

Mektić dodaje da je u vrijeme kada je bio ministar znao da postoji aplikacija Sky, ali nije bilo naznaka o mogućoj enkripciji.

“Meni je u to vrijeme bilo poznato da postoji aplikacija Sky kao i još nekoliko kriptovanih aplikacija koje su uglavnom koristila lica iz kriminalnog miljea. Tada nije bilo naznaka da će se te aplikacija moći raspakovati i ući u srž u tih konekcija koje su vršene, tada se to još nije moglo koristiti u operativnom smislu. Mogu samo da kažem da je vrlo dobro što je došlo do dekripcije te aplikacije”.

“Prema mojim informacijama postoje i osobe iz javnog i političkog života koje su koristile aplikaciju Sky i bilo bi dobro da se saopšte imena jer su očigledno koristile za kriminalne aplikacije”.

“Ja sam i ranije pozivao sve tužilaštva da se upustimo u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Dodao je da se ne slaže sa načinom na koji je “Inzko nametnuo zakon”.

Nakon što je Inzko nametnuo taj zakon, rekao sam da se ne slažem s načinom na koji je to Inzko uradio posebno na kraju mandata. Tu priču je trebao otvoriti tokom mandata da se otvori razgovor o negiranju bilo kojeg zločina i da se takvi slučajevi ne trebaju relativizirati. Reakcija Dodika i SNSD-a je bila takva da su sazvali posebnu sjednicu NSRS, donijeli takve zaključke kakve jesu, ali nakon šest mjeseci je jasno da nisu postigli ništa. Zbog određenih pritisaka i zadnjih razgovora koje je Dodik imao sa Vučićem, shvatio je da ne može u tom političkom smislu više tako egzistirati, da je došao do kraja te priče i traži neku vrstu izlaza putem manipulacije i prevare građana da se vrati u institucije BiH. Onda su osmislili jedan “lex specialis” zakon kojim se zabranjuje zloupotreba pojma genocida koji ustvari ne definiše ništa i ne rješava taj problem“.

Hoće li se SNSD vratiti u institucije i hoće li se opozicija vratiti u institucije?

Ovdje morate razlikovati poziciju u kojoj se nalazi SNSD u RS i na nivou BiH i opoziciju koja ne može i ne treba da prati Dodika i SNSD u toj priči. Mi treba da definišemo vlastiti politički program i ne trebamo se vezati za SNSD. U tom kontekstu ne treba posmatrati opoziciju. Kada gledamo zaključke sa sjednice NSRS, tamo stoji ako se donese zakon kojim će se zaštititi tako da kažem RS da nije genocidna tvorevina i da srpski narod nije genocidan i da se to može odnositi samo na pojedinca, očekivati je da će se vratiti u državne institucije“, kazao je.

A SDS i opozicija?

Vlast čine SNSD, HDZ i SDA, u političkom smislu mi smo njima puna opozicija i borit ćemo se svim demokratskim sredstvima da ih skinemo sa vlasti jer smatramo da nisu ništa uradili. Opozicija će u svemu tome tražiti svoje vlastite političke interese i vidjet ćemo kakvi će oni biti. Za ovo sve ne treba kriviti niti dovoditi opoziciju. Vlast čine SDA, HDZ i SNSD i snose odgovornost za cjelokupno stanje u koje je došla BiH sada“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare