Melez: Idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpiti

Vijesti 01. maj 202112:05 > 12:25 3 komentara
N1

Članovi Sindikata metalaca FBiH okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Njihov predstavnik Bajro Melez, poručio je kako vlastima daju rok od 30 dana da počnu pregovore o granskim ugovorima. Ukoliko to ne ispune, najavio je: "Idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpiti".

Podsjetio je kako ovaj sindikat predstavlja 70.000 radnika, a da se njihovim zahtijevima pridružilo sedam industrijskih granskih sindikata čiji su predstavnici protestovali s njima.

“Naši zahtjevi su da se pod hitno i bez odlaganja utvrdi najniža plaća u FBiH. Ovaj zahjtev je od 2019. godine i tada su ga svi sindikati prihvatili. Pod hitno i bez odlaganja osloboditi privredu visokih nameta. Imamo najveće namete u BiH, preko 70 posto. Mi smo pružili mogućnost Vladi FBiH i poslodavcima da se dogovore, a mi ćemo za dogovor dići ruku. Predstavnici vlasti su pohrlili prije reda da dobiju vakcine. Dajte vakcine onima koji rade za mašinama i doprinose ovoj zemlji”, rekao je Melez.

Kazao je kako će pregovori s predstavnicima poslodavaca o granskim ugovorima početi u drugoj polovini maja kao bi i “industrijski sindikati imali legalne granske ugovore”. Vlastima su dali rok 30 dana da započnu pregovore. U protivnom, najavili su veliki bunt.

Kritikovao je i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića. Kazao je kako ih ne zastupa na način na koji treba.

Podsjetimo, u Sarajevu se danas održava veći broj protesta radnika na Praznik rada. Zahtjevi svih su slični – dostojanstven rad, plata za taj rad i dostojanstven život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare