Memić: Da li će se pokrenuti postupak protiv tužilaca u slučaju “Dženan Memić”?

Vijesti 09. aug 202114:26 > 14:26 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Zastupnica Arijana Memić uputila je zastupničko pitanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo šta će poduzeti u slučaju "Dženan Memić" s obzirom da je njihova optužnica rezultirala oslobađajućom presudom.

U dopisu Memić pita i koja je obaveza Tužilaštva KS i glavne tužiteljice u slučaju kada iz pravosnažne presude Vrhovnog sudas FBiH proizilazi da je vođena pogrešna istraga, podignuta neutemeljena optužnica koja je rezultirala oslobađajućom presudom.

“Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu, trošili vrijeme, nisu zastupali oštećenu stranu na način na koji su trebalo, na kraju, trošili novac građana KS, pri tome uznemiravali javnost ili ćete se pozvati na nastupanje zastare disciplinskog prekršaja jer je proteklo pet godina od događaja? Šta KTKS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje: ko je ubio Dženana Memića? Naime, iako je KTKS izgubilo nepristrasnost da dalje postupa u ovom predmetu da li ćete se barem javno oglasiti po ovom pitanju? Ako jhe lakši odgovor, možete li odgovoriti na pitanje ‘Ko skriva ubice Dženana Memića’?”, upitala je Memić.

U svom obraćanju istakla je kako je Tužilaštvo KS optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferović formiralo na iskazima 27 svjedoka, vještačenjima 10 vještaka i na 37 materijalnih dokaza.

“Niti jednim dokazom nisu uspjeli dokazati van razumne sumnje, da se događaj odvio kako je navedeno u optužnici. Na slučaju je radilo ukupno 9 tužilaca, a troškove čitavog procesa pred Kantonalnim sudom KS snose građani ovog kantona, odnosno isti će biti pokriveni iz budžetskih sredstava. O kolikom iznosu se tačno radi, mi možemo samo pretpostaviti. Ono što je sigurno jeste da je u pitanju vise miliona KM”, navela je Memić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!