Memić i Dragićević – simbol korupcije koja je utkana u pravosudni sistem BiH

Vijesti 11. sep 202119:52 2 komentara
N1

Moraju znati da smo se probudili, poručio je otac Dženana Memića, Muriz Memić pročitavši zahtjeve za nadležne. Ova dva slučaja veliki su ispit za bh pravosuđe.

Muriz Memić danas je zatražio: Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku, prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana, te prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana i suspenzije.

“Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci; suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana”, kazao je Muriz Memić.

Navedene osobe tek su dio lanca sudija, tužitelja, vještaka i policijaca koji su onemogućiili izvršenje pravde. Njihova odgovornost je i veća nego neposrednih izvršioca jer bi trebali biti jedan od stubova društva.

Dženan Memić je, pod još neutvrđenim okolnostima, teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, da bi preminuo nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. No tužitelji to nisu uspjeli dokazati. U konačnici, Vrhovni sud Federacije BiH utvrdio je da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. U julu ove godie državno tužilastvo je podignulo optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao zbog prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

Slučaj Dragičević desio se dvije godine kasnije, 2018. godine. Nakon šest dana, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je u banjalučkoj rječici Crkvenoj. Iz MUP-a Republike Srpske je kasnije saopšteno da se mladić, u noći kada je nestao, potukao, opljačkao jednu kuću i pod uticajem alkohola i droga upao u rijelu Crkvenu gdje se utopio. Davidovi roditelji nikada nisu prihavatili ovo obašnjnje. Tužilaštvo BiH saopštilo je u aprilu da je preuzelo predmet. Suzana Radanović, majka Davida Dragičevća danas je pozvala na podršku Gordani Tadić, glavnoj tužilejici da obavi svoj posao.

Memić i Dragićević simbol su korupcije koja je utkana u pravosudni sistem BiH, poručio je danas i ugledni sarajevski advokat Senad Pećanin. Također jedan od govornika podsjetio je na slučaj Adnana Hadžagića koji je brutalno premlaćen i ubijen.

Na skupu je bilo puno transparenata, poruka kojima su građani iskazivali nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija uz poruku – dosta je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare