Memić: Oni su gledali kako da skriju dokaze, a ne da urade istragu kako treba

Vijesti 25. feb 202111:10 > 11:11 1 komentar

Pripadnici SIPA-e pretresli su objekat Hitne pomoći u Sarajevu i izuzeli arhivsku dokumentaciju potrebnu za predmet stradanja Dženana Memića.

Porodica Memić se nada da će konačno biti rasvjetljene okolnosti u kojima je prva pomoć pružena nastradalom Dženanu.

U međuvremenu od suda BiH zatraženo je produžavanje pritvora osumnjičenim Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, za još 60 dana.

Prošlo je više od pet godina od poziva Hitne pomoći iz Velike aleje na Ilidži. Otac, tada teško povrijeđenog Dženana Memića kaže, brojna su pitanja, Hitna je stigla ubrzo nakon poziva, ali je pitanje kada je pozvana, i zašto je tek nakon Alise, pomoć ukazana i Dženanu. Na koncu, Memić traži odogovr, da li bi Dženan bio među živima da mu je pomoć pružena ranije.

“Stizale su do nas informacije i da je Hitna kasno pozvana i da je prva pomoć ukazana prvo Alisi, pa onda Dženanu, ne krivim ja Hitnu za to, oni su došli na lice mjesta, niko im nije rekao da leži Dženan, da je u nesvjesti. Mi smo na to ukazivali i 2016. kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić, i komesaru Ćosiću, ali to nije prolazilo kod njih. Oni su gledali kako da skriju dokaze, a ne da urade istragu kako treba”, kazao je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića.

Sestra nastradalog Dženana Memića, inače poslanik u Skupštini KS ranije je postavljala poslaničko pitanje. Zanimalo ju je, između ostalog, od koga je Hitna dobila poziv za pomoć, te da li su se vozila Hitne pomoći zaustavljala na putu od Ilidže do KUM-a. Memići se nadaju da će Tužilaštvo utvrditi odgovore.

“Pretresi se odnose na arhivsku dokumentaciju kao i na druge potrebne dokumente, za predmet u kome postupa Tužilaštvo BiH, nakon okončanja pretresa postupajući tužilac odrediće se prema daljim aktivnostima, a istraga u predmetu se intezivno nastavlja”, naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Pretres su izvršili pripadnici SIPA-e, u saradnji sa MUP-om KS.

“Policijski službenici pretresli su jednu lokaciju na području Kantona Sarajevo u okviru predmeta kodnog naziva Enigma. Sipa će u narednom periodu Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostaviti odgovarajuće izvještaje”, istaknuo je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Iz sarajevske Hitne pomoći, danas samo kratko, izvršen je pretres, izuzeta je dokumentacija, o svemu ostalom, upućuju na SIPA-u.

“Po ovome ja vidim da neće stati državno Tužilaštvo, oni ovo ozbiljno rade, i ja mislim da ovo ne može više niko ni zaustaviti”, Memić.

Nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj smrti Dženana Memića, ovaj predmet ponovo je u fokusu javnosti. Početkom februara uhapšeni su Zijo Mutap, otac Alise Mutap, koja se sa Dženanom kobne noći nalazila u velikoj Aleji, i policijski službenik Hasan Dupovac. Za Dupovca i Mutapa Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još šezdeset dana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare