Memić za N1: Bojim se da će dati Izborni zakon za slučaj Memić i Dragičević

Vijesti 25. feb. 202118:54 > 19:25
Podijeli:
Izvor: N1

I jedan i drugi godinama se bore za pravdu, pravdu za Dženana te pravdu za Davida. Očevi su čiji su sinovi izgubili život pod nerazjašnjenim okolnostima, bili su na ulici, bili su i uhapšeni, traže da pravosuđe uradi svoj dio posla i, kako kažu, otkriju ubice njihovih sinova. Muriz Memić i Davor Dragičević bili su gosti Dana uživo.

Gospodine Memić, jučer ste kazali “klupko se odmotava”, šta ste pod tim mislili?

Memić: Državno tužilaštvo je krenulo raditi, imamo dvojicu uhapšenih. Klupko se odmotava. Ove dokaze koje sada imaju, ja sam imao prije pet godina, a Dalida Burzić je to skrivala. Važno je da Državno tužilaštvo hoće da radi.

Gospodine Dragičeviću, u martu će tri godine od smrti vašeg sina, čije je ubistvo u fiokama Okružnog javnog tužilaštva. Nije se odmaklo od toga da su jedna ili više NN osobe osumnjičene. Kako to komentarišete?

Dragičević: Komentarišem kao i sve do sada, kažem da Okružno javno tužilaštvo ne srpovodi istragu i da su saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića. Oni vode istragu protiv mene, majke Davidove i članova grupe “Pravda za Davida”.

Vaš zajednički advokat Ifet Feraget kazao je kako se preko oba slučaja “lomi cijela politička situacija”?

Memić: Vidjeli smo za ove godine da je to politika uradila. Pravosuđe je do sada bilo pod rukom politike, ali, evo, sad je Tužilaštvo odlučilo da radi. Zataškavanje ubistva je politika, niko se ne bi sjetio toga da nije bilo politike. Ja se sada bojim dalje trgovine, da se da Izborni zakon za slučaj Memić i Dragičević.

Tvrdite da iza ubistva stoji neka politička stranka?

Memić: Stoji vrh SDA. Ovo nije mogla opozicija uraditi.

Imate li dokaze?

Memić: Vidjet ćete, glavnu kantonalnu tužiteljicu bira politika. Znamo da je Vahid Ćosić bio iz SDA, Dalida Burzić je bila svačija. Politika ipak postavlja komesara i tužioca.

Alisa Mutap tužila vas je za klevetu? Zašto danas nije održano ročište povodom njene tužbe?

Memić: Danas je trebalo biti to ročište, ali je odgođeno zbog ovog ročišta na državnom Sudu.

Kazali ste da će biti šokantnih podatak kad sve sve otkrije? Zašto je SIPA jučer istraživala Hitnu u Sarajevu?

Memić: Moram reći da su me malo isključili iz Državnog tužilaštva, ne mogu sada ništa reći o jučerašnjoj akciji SIPA-e.

Komentari

Vaš komentar